Home

Nieuws 203 x bekeken

Schippers schrikt van Thieme in Q-koortsdebat

Den Haag - Onfatsoenlijk en buiten alle proporties.''

Een geëmotioneerde en geschrokken minister Edith Schippers (Volksgezondheid) verwierp vandaag tijdens het Q-koorts-debat in de Tweede Kamer het verwijt dat de overheid hierin dood door schuld kan worden verweten.

Marianne Thieme (Partij voor de Dieren, PvdD) hield Schippers voor dat het niet bekendmaken van de besmettingshaarden kan worden gezien als verwijtbaar handelen. "Zwangere vrouwen werden niet gewaarschuwd om een gebied niet in te gaan'', aldus Thieme, die het niet vindt uit te leggen dat geitenhouders voor elke afgemaakte geit een vergoeding krijgen en patiënten geen geld zien.

Schippers benadrukte dat er naar eer en geweten is gehandeld. "Zelfs de commissie-Van Dijk trekt niet de conclusie dat de uitkomst anders was geweest, als er anders was opgetreden. Uw woorden zijn dus niet getoetst op het werk van de commissie''.

Thieme kondigde een motie van treurnis aan omdat Schippers en haar collega Henk Bleker (Landbouw) niet vinden dat bij de aanpak van de Q-koorts de economische belangen boven het belang van de volksgezondheid zijn gesteld. "Ze nemen echt onvoldoende afstand van het gevoerde beleid.''

Kamerlid Thieme probeerde Schippers eerder in het debat al zover te krijgen dat de bewindsvrouw kritiek leverde op vooral voormalig minister Gerda Verburg (Landbouw). Schippers erkende in het debat namelijk opnieuw dat de regie in de aanpak van de Q-koortsuitbraak beter en doortastender had gekund. Marianne Thieme concludeerde daarop: "De regisseur was Gerda Verburg, toenmalig minister van Landbouw''.

Of registreer je om te kunnen reageren.