Home

Nieuws 172 x bekeken

SER: regie bevolkingskrimp bij provincies

Den Haag – Provincies moeten het voortouw nemen in de aanpak van de gevolgen van bevolkingskrimp.

Dat schrijft de Sociaal-Economische Raad (SER) in een advies aan het kabinet. Omdat de oorzaken en gevolgen in elke regio anders zijn, bestaat er geen algemene strategie. Transitiebeleid is daarom maatwerk en de provincies moeten hierover de regie voeren.

Bevolkingskrimp is volgens de SER een onomkeerbaar proces. Nu is er nog slechts in een beperkt aantal regio’s (Parkstad Limburg, Noordoost Groningen en Zeeuws-Vlaanderen) sprake van een afname van de bevolking. Dat wordt echter meer. Door daar nu al op in te spelen, kunnen de negatieve gevolgen beperkt blijven.

De SER pleit nadrukkelijk niet voor meer flinke overheidsinvesteringen. De rol van de provincies is eerder gelegen in het bij elkaar brengen van partijen en stimuleren van innovaties. Op agrarisch gebied ziet het adviesorgaan van het kabinet een belangrijke rol weggelegd voor zorgboerderijen en natuurbeheer.

Of registreer je om te kunnen reageren.