Home

Nieuws 163 x bekeken

Rousseff beëdigd als president Brazilië

Brasilia - Als eerste vrouw is de 63-jarige Dilma Rousseff zaterdag beëdigd als president van Brazilië.

Zij is als staatshoofd de opvolgster van de immens populaire Luiz Inácio Lula da Silva.

In de stromende regen werd Rousseff in een Rolls-Royce naar het Congres in de hoofdstad Brasilia gebracht. Tienduizenden mensen stonden langs de weg om Rousseff, net als Lula lid van de Arbeiderspartij (PT), toe te juichen.

Lula mocht na twee termijnen geen nieuwe gooi naar het presidentschap doen. Onder zijn leiding werd Brazilië een van de belangrijkste opkomende economieën in de wereld. Het bruto nationaal product is tegenwoordig iets groter dan dat van Spanje.

Rousseff stelde dat ze als eerste vrouwelijke president van het grootste Zuid-Amerikaanse land eer zal bewijzen aan de vrouwen. Verder beloofde ze ,,de zwaksten te beschermen en voor iedereen te regeren''.

Ook stak ze de loftrompet over Lula. Ze zei dat het een eer was dat ze onder ,,zo'n groot man'' mocht dienen. Rousseff liet weten dat ze het werk van Lula om de armoede in het land uit te roeien zal voortzetten. ,,We kunnen een meer ontwikkeld en een eerlijker land worden'', zei Rousseff.

Verder liet de nieuwe president weten dat ze maatregelen gaat nemen tegen buitenlandse speculatie, om te voorkomen dat de klad in de economische groei komt. Over de aard van de maatregelen liet ze zich echter niet uit. Verder repte ze onder meer over haar plannen voor de bescherming van het milieu, de verbetering van de gezondheidszorg en regionale ontwikkeling.

Onder de gasten bij de beëdiging waren de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton, de Venezolaanse president Hugo Chávez, het Surinaamse staatshoofd Desi Bouterse en de Spaanse kroonprins Felipe.

Tijdens de militaire dictatuur in Brazilië (1964-1985) was Rousseff actief in een linkse protestbeweging. In 1970 werd ze opgepakt, gemarteld en ruim twee jaar naar de gevangenis gestuurd. Daarna stortte ze zich op het politieke werk en een studie economie. Onder Lula was ze onder meer kabinetschef en minister van Economische Zaken. Rousseff had de leiding over belangrijke infrastructurele projecten en was voorzitter van de raad van bestuur van Petrobras, de staatsoliemaatschappij van Brazilië.

Vorig jaar werd bij Rousseff kanker geconstateerd, maar een chemokuur sloeg aan.

Of registreer je om te kunnen reageren.