Home

Nieuws 170 x bekeken

Raadsleden willen einde star archeologiebeleid

Sint-Oedenrode – Gemeenteraadsleden Freek Glorius (VVD) en Jan Verhagen (CDA) van de gemeente Sint-Oedenrode willen een aanpassing van het archeologiebeleid in de gemeente.

”Als er geen wijzigingen worden aangebracht, dreigt het nieuwe bestemmingsplan veel te behoudend te worden,” aldus de raadsleden.

Het archeologiebeleid werkt belemmerend voor de boomteelt, omdat ze toestemming moeten hebben voor het bewerken van de grond dieper dan 30 centimeter. Dat willen de raadsleden versoepelen. Ze willen op gronden met een lage verwachtingswaarde, waarin vrijwel geen historische vondsten te vinden zijn, geen enkele beperking leggen. Op terreinen met een middelhoge verwachtingswaarde willen ze de vrijstelling vergroten van 30 centimeter diepte tot 50 centimeter diepte. Ook vragen ze om gronden, die in het verleden aantoonbaar al zijn omgewoeld, te vrijwaren van archeologische verplichtingen. De boomteelt is een belangrijke economische sector in de Oost-Brabantse gemeente.

LLTB pleitte eind vorig jaar ook voor een duidelijker een eenduidiger archeologiebeleid in de provincie Limburg.

Of registreer je om te kunnen reageren.