Home

Nieuws 176 x bekeken

RIVM wil af van term 'Mexicaanse griep'

Bilthoven - Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) wil af van de term 'Mexicaanse griep', die sinds de komst van de griepepidemie in het land weer veelvuldig opduikt in de media.

Het gebruik van de term suggereert dat er een groot gevaar voor de volksgezondheid is, terwijl er in werkelijkheid sprake is van een gewone seizoensgriep, zei een woordvoerder van het RIVM zaterdag naar aanleiding van een bericht hierover in dagblad Trouw.

In de griep die nu rondwaart, overheerst de virusstam H1N1. Die dook voor het eerst op in april 2009 in Mexico. De ontdekking van deze virusstam veroorzaakte wereldwijd grote onrust, maar wetenschappers concludeerden vorige zomer al dat H1N1 niet dodelijker was dan andere griepvirussen. Daarmee werd de Mexicaanse griep gedevalueerd tot een ‘gewone’ seizoensgriep.

In Nederland overleden vorige winter 63 mensen aan deze griep, terwijl bij een doorsnee griepepidemie tweehonderd tot duizend slachtoffers vallen.

In de epidemie van dit jaar spelen drie virussen een rol. Dat zijn de A-stammen H1N1 en H3N2 en een B-stam. Tot nu zijn 288 grieppatiënten met H1N1-infectie opgenomen en zijn elf patiënten overleden, aldus cijfers van het RIVM.

Of registreer je om te kunnen reageren.