Home

Nieuws 407 x bekeken

Platform KSG bezorgd over import Engelse schapen

Boxtel – Het Platform Kleinschalige Schapen- en Geitenhouders (KSG) maakt zich zorgen over de import van schapen uit Engeland.

Dat meldt de organisatie op haar website.

Onlangs is schapenhandelaar John Onderwater gestart met de import van schapen en kalveren uit Engeland. Het Platform KSG geeft aan zeer bezorgd te zijn over de risico’s van insleep van dierziekten en heeft staatssecretaris Bleker in een brief gevraagd waar mogelijk maatregelen te nemen.

In Engeland zijn volgens het platform diverse dierziekten, die niet in Nederland voorkomen, endemisch. ”Recentelijk zijn wij geconfronteerd met een uitbraak van Caseous Lymfadenitis (CL, bultenziekte) als gevolg van een import van besmette Suffolk schapen”, aldus secretaris van het platform Jan van der Zanden in de brief aan de staatssecretaris. Ook de kalversector importeert naar eigen zeggen geen nuchtere kalveren uit Engeland vanwege het risico op insleep van TBC.

Bij het platform aangesloten rasverenigingen nemen volgens Van der Zanden extra maatregelen, bovenop de al geldende Europese regels, bij de incidentele import van schapen en geiten uit Engeland. Het platform geeft aan ook de commerciële schapensector te hebben gevraagd haar verantwoordelijkheid te nemen, maar dat heeft volgens de belangenbehartiger nog niet geleid tot concrete maatregelen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.