Home

Nieuws 194 x bekeken

PT: Record productiewaarde en toch een matig jaar

Lisse - De waarde van de tuinbouwproductie groeide in 2010 met 13 procent. Het recordniveau van 8 miljard euro komt vooral door een groei van 30 procent bij groente. Toch spreekt het Productschap Tuinbouw van een matig jaar.

De tuinbouw is door het record opnieuw belangrijk voor de economie. Met een positief handelsoverschot van 7,3 miljard euro draagt de tuinbouw voor een vijfde bij aan het nationale handelsoverschot.

De mate waarin de crisis is verwerkt, wisselt sterk tussen sectoren, blijkt uit de tuinbouwcijfers uit 2010, die het PT presenteerde op de nieuwjaarsreceptie in de Keukenhof in Lisse. Bij verse groente groeide de productiewaarde maar liefst 30 procent naar 2,3 miljard euro. De productiewaarde voor sierteelt groeide 8 procent, maar blijft met 4,1 milard euro de belangrijkste categorie.

Voor fruit steeg de productiewaarde licht naar 0,4 miljard euro, voor paddenstoelen daalde de productiewaarde met zeven procent naar 210 miljoen euro. Vooral in het eerste halfjaar bleef de productiewaarde in de champignonsector sterk achter.

Het PT spreekt van een broos herstel van de prijzen en de rentabiliteit voor tuinbouwbedrijven. Daardoor zijn de financiële klappen van het jaar ervoor nog niet uitgewist.

Bij de import is het beeld ook wisselend. Bij bloemen en planten daalde de invoerwaarde, terwijl bij voedingstuinbouw de invoer weer herstelde.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.