Home

Nieuws 190 x bekeken 2 reacties

Overheid moet beter duurzaam inkopen

Den Haag - De overheid moet haar spullen op een heel andere manier duurzaam gaan inkopen. De eisen waaraan leveranciers nu moeten voldoen, leveren hen te veel extra kosten op en stimuleren de leveranciers niet om nog duurzamere producten te maken.

Dat staat in een advies van Actal (Adviescollege Toetsing Administratieve Lasten) aan staatssecretaris Joop Atsma (Milieu), dat zaterdag is verschenen. De overheid hanteert lijsten met voorwaarden waaraan producten moeten voldoen om voor duurzaam te kunnen doorgaan. Maar deze vertonen nogal wat overlap met bestaande regels. Daardoor worden bedrijven op kosten gejaagd. Vooral vervoerders en producenten van kantoormeubilair hebben hier last van.

Deze 'afvinklijsten' zouden plaats moeten maken voor doelstellingen die de overheid over een bepaalde periode wil bereiken. De lijsten veranderen zo vaak, soms wel tweemaal per jaar, dat leveranciers niet weten waar ze aan toe zijn. Ze zullen dan ook niet geneigd zijn nog betere producten te ontwikkelen.

Actal wijst er ook op dat de lijsten met voorwaarden een papieren werkelijkheid kunnen creëren. Zo wordt in de catering gekeken naar het percentage biologische producten, terwijl geen rekening wordt gehouden met het vervoer, de duurzaamheid van de voedselteelt en met verspilling.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Het is ook niet meer dan dat: Een papieren werkelijkheid. Erg mooi geformuleerd! Het gaat op voor voedselveiligheid, duurzaamheid en weet niet wat nog meer. Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. Die papieren werkelijkheid mag wat mij betreft vandaag nog zijn afgelopen.

  • no-profile-image

    Dit hele land hangt zo langzamerhand van papieren werkelijkheid aan elkaar. Praktijk is totaal onbelangrijk. Het is niets anders dan een ontstellend gebrek aan intelligentie.

Of registreer je om te kunnen reageren.