Home

Nieuws 228 x bekeken

'Oogstschade brand mogelijk in de tonnen'

Rijswijk - Als blijkt dat de oogst van groentetelers in de omgeving van het afgebrande Chemie-Pack in Moerdijk is vernietigd, kan de schade in de tonnen lopen. Dat stelt Arie Verhorst van LTO Noord provincie Zuid-Holland.

Volgens Verhorst zijn de acute gevolgen van de brand beperkt, omdat er in deze tijd van het jaar weinig gewassen in de volle grond staan. Verhorst denkt dat het vooral zal gaan om spruiten en prei. De brand heeft voor een aantal groentetelers tot gevolg dat er voorlopig geen spruiten, groene kool, boerenkool of savooiekool kunnen worden geoogst of geleverd, laat het Productschap Tuinbouw weten.

LTO en het Productschap Tuinbouw wachten de uitkomst van de analyses van de roetdeeltjes naar aanleiding van de brand af. Naar verwachting worden de resultaten na het weekeinde bekend. Voor de consument lijkt dat nauwelijks gevolgen te hebben. De groenten kunnen uit andere delen van het land naar de supermarkten worden aangevoerd, aldus het Productschap Tuinbouw.

Moerdijk sluit industriegebied af

Moerdijk - Het industriegebied rond de brand in Moerdijk is tot nader order verboden gebied voor mensen die er niets te zoeken hebben. Dat blijkt uit een noodverordening van de gemeente. Alleen mensen die zich bezighouden met de nasleep van de brand mogen het terrein op. Werknemers van bedrijven in de buurt mogen alleen het industriegebied in met een ontheffing van de burgemeester.

De maatregel is onder meer genomen omdat de gemeente bang is dat ramptoeristen de hulpverlening zullen verstoren. Ook moet ,,in ieder geval voorkomen worden dat mensen in aanraking kunnen komen met gevaarlijke stoffen''.

Of registreer je om te kunnen reageren.