Home

Nieuws 180 x bekeken

Miljoen MKZ-vaccins naar Zuid-Korea

Den Haag – Nederland stelt 1 miljoen doses van het MKZ-vaccin beschikbaar aan Zuid-Korea, dat momenteel een ernstige mond- en klauwzeercrisis heeft.

De regering van Zuid-Korea had dinsdagavond om de vaccins gevraagd. De eerste helft van de vaccins komt volgende week aan en de rest vier dagen daarna. Dat heeft het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie donderdag bekendgemaakt.

De MKZ-crisis in Zuid-Korea brak eind november uit in het noorden en verspreidde zich over het grootste deel van het land. Tot nu toe zijn er 1,6 miljoen dieren geruimd. Het is de vijfde keer dat MKZ uitbreekt in Zuid-Korea, maar dit is de ernstigste uitbraak tot nu toe.

Zuid-Korea heeft vaccins nodig voor 3 miljoen runderen, 10 miljoen varkens en ander vee zoals geiten en herten. Het Aziatische land heeft ook andere landen en veterinair-farmaceutische bedrijven om hulp gevraagd.

Met de vaccins van het type O-1-Manisa worden dieren vooraf beschermd tegen MKZ. De Nederlandse doses zijn bestemd voor een miljoen varkens, stelt ELI. Omdat er te weinig slachtcapaciteit is in Zuid-Korea worden veel varkens die nu door MKZ zijn getroffen, levend begraven.

Het farmaciebedrijf Merial bewaart in opdracht van de overheid twee miljoen van deze vaccins. Na opwerking van de bevroren doses, kunnen die na een week worden geleverd. Staatssecretaris Henk Bleker van ELI houdt de helft van de voorraad in Nederland voor het geval hier een uitbraak komt. Merial en Zuid-Korea maken zelf afspraken over de financiering.

Of registreer je om te kunnen reageren.