Home

Nieuws 17579 x bekeken 3 reacties

Leliekwekers moeten geduld bewaren

Lisse - Kwekers die nog leliebollen in de grond hebben, moeten wachten met rooien.

Als ze na het invallen van de dooi onmiddellijk gaan rooien is schade aan de bollen niet uitgesloten.

De schatting is dat ongeveer 10 procent (200 tot 300 hectare) van het lelie-areaal in Nederland nog niet is gerooid door eerst een te natte periode en daarna de vroeg invallende vorst. De niet gerooide lelies zitten vooralsnog veilig in de grond, met name op de percelen die zijn afgedekt met stro en waarop sneeuw voor beschutting zorgde. Bij lelies die niet zijn afgedekt zijn, is het beter om bij dooi een paar dagen met rooien te wachten.

De kwekers zo snel mogelijk rooien omdat hun afnemers op de gekochte bollen zitten te wachten, maar het is juist nu aan te raden om geduld te hebben. Dat de kopers de bollen nu willen hebben is niet zo verwonderlijk, want de prijs is goed en bollen bijkopen kan een kostbare aangelegenheid worden. Bovendien bevindt de bloemenprijs zich op dit moment op een niet al te hoog niveau.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Luk

  Wat bedoeld men in dit artikel met :" Bovendien de bloemenprijs bevindt zich op dit moment op een niet al te hoog niveau" ?

 • no-profile-image

  Nou Luk, wat is daar niet aan te begrijpewn??

 • no-profile-image

  Ik begrijp het verband niet tussen de prijs van de leliebollen die , naar ik begrijp, redelijk goed gaat zijn voor hen die ze nog te verkopen hebben en de huidige bloemenprijs ( ook voor lelies neem ik aan) die momenteel niet hoog is . Als de prijs voor die bloemen momenteel laag is heeft dat dan invloed op de leliebollen die nog moeten verkocht worden en waarvan ik meen gelezen te hebben op agd dat er geen overproductie van is door een tegenvallende oogst
  Ik kan best begrijpen dat je mijn vraag niet verstaat ik ben dan ook een complete leek maar wel eentje met interesse

Of registreer je om te kunnen reageren.