Home

Nieuws 229 x bekeken

Landbouw meest vergrijsde beroepsgroep

Voorburg – De vergrijzing is in de agrarische begroepsgroep het sterkst. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De gemiddelde leeftijd van de agrarische beroepsbevolking is 44,8 jaar. Dat is ruim vier jaar ouder dan de gemiddelde beroepsbevolking van Nederland, die 40,7 jaar is.

De gemiddelde leeftijd van de beroepsbevolking in Nederland is sinds 2001 gestegen van 38,3 jaar naar 40,7 jaar in 2009. In dezelfde periode steeg de gemiddelde leeftijd van boeren en tuinders van 41,5 jaar naar 44,8 jaar.

De vergrijzing speelt na de land- en tuinbouw het sterkst in het onderwijs. Daar is de gemiddelde leeftijd 43,6 jaar. Bij openbaar bestuur geldt een gemiddelde leeftijd van 42,5 jaar en in de vastgoedmarkt is de gemiddelde leeftijd 42,2 jaar. De horeca kent de jongste beroepsbevolking: daar is de gemiddelde leeftijd 34,4 jaar.

Op basis van geslacht blijkt dat de vrouwen werkzaam in de land- en tuinbouw met gemiddeld 45,9 jaar ouder zijn dan de mannen, waarvan de gemiddelde leeftijd 44,4 jaar is. In de totale economie is de gemiddelde leeftijd van vrouwen 39,7 jaar, terwijl die van mannen 41,5 jaar is. Daarmee zijn de agrarische vrouwen gemiddeld bijna zes jaar ouder dan de totale vrouwelijke beroepsbevolking. Bij mannen scheelt dit drie jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.