Home

Nieuws 171 x bekeken

'Kooiverbod in 2012 verzwakt positie van EU-pluimveesector'

Brussel – Het Europese verbod op de legbatterij, dat per 2012 ingaat, kan de concurrentiepositie van de Europese eiersector verder verzwakken.

Dat verwacht het Britse adviesbureau GHK, in een evaluatierapport over het Europese dierenwelzijnsbeleid.

De onderzoekers schatten op basis van de literatuur dat de kostprijs door de invoering van verrijkte kooien met 8 tot 10 procent stijgen, wat neerkomt op 1 cent extra per ei.

Vooral de afzet van gedroogde eierproducten, zoals eipoeder, kan te lijden hebben onder een toenemend kostprijsverschil met concurrenten uit derde landen; Argentinië en India, maar ook Brazilië en de VS, kunnen veel goedkoper produceren.

Het bureau adviseert de Europese Commissie, opdrachtgever van het rapport, om in kaart te brengen hoe sectoren die kwetsbaar zijn voor import van buiten de EU, met name de eiersector, het best kunnen worden bijgestaan.

GHK stelt overigens tegelijkertijd dat de kosten vanwege extra dierenwelzijnsmaatregelen maar een fractie uitmaken van de meerkosten die Europese boeren hebben ten opzichte van hun niet-Europese concurrenten. Het verschil zit hem vooral in de kosten voor arbeid en voer, die elders veel lager zijn dan in de EU.

In de EU woedt momenteel een heftig debat over het aanstaande kooiverbod. Een aantal lidstaten, zoals Spanje en Polen, lijkt de deadline van 2012 niet te gaan halen.

De Europese Commissie bereidt een nieuw actieplan dierenwelzijn voor, in vervolg op het huidige, eerste actieplan voor 2006-2010. Het nieuwe plan beslaat de periode 2011-2015. Maandag presenteert de Commissie de voorstellen.

Of registreer je om te kunnen reageren.