Home

Nieuws 306 x bekeken

Kauwenplaag in Franse akkerbouw

Brest – Franse akkerbouwers in de Finistère in het westpuntje van Bretagne ondervinden steeds meer schade van zwermen kauwen. De vogels, die vooral in dit deel van Frankrijk goed schijnen te gedijen, strijken met honderden tegelijk op het land neer en eten daar alle jonge maisscheuten, erwten of andere planten weg.Boeren lijden vaak voor duizenden euro’s schade door de vogelplaag, maar melden dat niet of nauwelijks omdat die schade nergens vergoed wordt. De regionale Kamer voor de landbouw heeft het probleem nu echter op de agenda gezet. Volgens een eerste onderzoek is de populatie de afgelopen vijf jaar zeker verdubbeld. Waarom de vogels zich juist in de Finistere thuis voelen, is daarbij niet duidelijk geworden.

De landbouworganisatie wil nu dat er veel meer vogels afgeschoten mogen worden. De kauw is een beschermde vogelsoort waarvan er tot nu toe per jaar maximaal 4.000 geschoten kunnen worden. Vertegenwoordigers van de nationale dierenbescherming zullen nu zelf de schade in ogenschouw komen nemen voordat eventuele besluiten worden genomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.