Home

Nieuws 210 x bekeken

Ieren gearresteerd wegens dioxineschandaal

Dublin – De politie in Ierland en Noord-Ierland heeft vijf mannen gearresteerd wegens mogelijke betrokkenheid bij het dioxineschandaal van december 2008.

Vier van de opgepakte mannen zijn na verhoor in vrijheid gesteld, de vijfde blijft voorlopig vast zitten.

De aanhoudingen hebben te maken met de vervuiling van varkensvoer met dioxine van olie, wat ruim twee jaar geleden leidde tot een terugroepactie van meer dan 30.000 ton varkensvlees en varkensvleesproducten in Ierland en een aantal andere Europese landen. Daarnaast werden in Ierland tienduizenden varkens en ook een aantal runderen geruimd. De Ierse politie is nog steeds bezig met het onderzoek en stelt dat de aanhoudingen daar een volgende stap in zijn.

Het spoor van het vervuilde varkensvoer leidde oorspronkelijk naar Millstream Recycling, de leverancier van het voer. De olie waarmee dat gedroogd werd was oorspronkelijk afkomstig van een ander bedrijf, O'Neills. Millstream heeft altijd gesteld dat het de olie niet had getest op dioxine omdat die al sinds de jaren zeventig verboden zijn. Vorige maand veroordeelde het Hooggerechtshof in Dublin O'Neills tot het betalen van 39 miljoen euro schadevergoeding aan Millstream.

Of registreer je om te kunnen reageren.