Home

Nieuws 226 x bekeken

ING voorspelt groei, maar intensieve sectoren onzeker

Amsterdam - De vooruitzichten voor de agrarische sector voor dit jaar zijn over het algemeen gunstig, al hebben varkenshouders en pluimveehouders onzekere en sombere vooruitzichten.

Dat zegt het economisch bureau van ING in de vooruitzichten over 2011. ING berekent dat de productiewaarde van de land- en tuinbouw dit jaar naar verwachting met 4 procent toeneemt. Dat is minder dan in 2010. Maar de totale productie komt naar schatting uit op een recordwaarde van 26 miljard, zegt ING.

De bank schetst dat de tuinbouw zich dit jaar weer kan herstellen van het rampjaar 2009. De melkveehouderij is bezig aan een structureel herstel, als gevolg van de aanhoudend groeiende marktvraag vanuit China en Rusland.

In de eerste helft van dit jaar zullen de zuivelprijzen hoog blijven, zegt ING. Het economisch bureau van de bank waarschuwt voor de oplopende kosten van kracht- en ruwvoer. ING denkt niet dat de oplopende euro-dollarkoers een grote invloed zal hebben op de vraag vanuit China en Rusland.

In de akkerbouw zijn de vooruitzichten gunstig, vooral door de hoge aardappelprijzen. Er is meer vraag dan aanbod van consumptieaardappelen en dat leidt tot een hogere prijs op meer niveaus. De pootgoedhandel wordt daarin meegetrokken.

De tuinbouw (sierteelt en voedingstuinbouw) zal volgens de prognoses dit jaar een productiewaarde bereiken van bijna 10 miljard euro. Binnen de tuinbouw zijn er grote verschillen. In de fruitteelt zal sprake zijn van hogere prijzen bij een lagere productie. Bij de tomatenproductie wordt een toename van de productie verwacht, terwijl ook de komkommerteelt toeneemt ten koste van de paprikateelt.

Of registreer je om te kunnen reageren.