Home

Nieuws 169 x bekeken 1 reactie

Huismus opnieuw bovenaan telling

Zeist - De huismus staat tot nu toe bovenaan de lijst van meest getelde tuinvogels.

Dat blijkt zondag uit de meest recente gegevens van Vogelbescherming Nederland en SOVON Vogelonderzoek Nederland. Vorig jaar was deze vogel ook de meest geziene gast in tuin en op balkon.

De koolmees staat tot nu toe op nummer twee, de merel op drie. Tot nu toe hebben ongeveer 16.000 mensen zich aangemeld om in hun achtertuin een half uur lang alle vogels die ze in hun tuin of op het balkon zien, te noteren. Die resultaten geven ze door op www.tuinvogeltelling.nl. 'De cijfers lopen aardig gelijk op met die van vorig jaar'', aldus een woordvoerster van de Vogelbescherming. Rond 17.00 uur, als het donker wordt, stopt de vogeltelling.

Vogels gelden als een graadmeter voor de kwaliteit van de leefomgeving. Gaat het goed met de vogels in een stad, dan gaat het goed met het groen in de omgeving. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die in een groene omgeving wonen, gezonder zijn, aldus de organisatie.

Vorig jaar deden in totaal ruim 37.000 mensen mee met de tuinvogeltelling. Toen werden er 82 soorten vogels geteld. De top drie bestond toen uit de huismus, de koolmees en de merel.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Het gaat om de hele tuin en niet enkel om de achtertuin. Bij mij zijn ook de mus, de mees en de merel talrijk, maar ik heb ook bonte specht, groene specht, sperwer, grote lijster en heel veel tortels in mijn tuin. Die beessies zitten ook veel op mijn dakgoot, maar die reken ik gewoon tot mijn tuin. Want dakgoottellingen bennen d'r niet!

Of registreer je om te kunnen reageren.