Home

Nieuws 263 x bekeken

Hongarije mag verkoop landbouwgrond aan buitenlanders verbieden

Boedapest/Brussel – Hongarije mag het verbod op verkoop van landbouwgrond aan buitenlanders voortzetten.

Dat heeft de Europese Commissie besloten. Het moratorium op de verkoop van grond aan niet-Hongaren zou eigenlijk per 2011 vervallen, maar wordt nu uitgesteld tot 2014.

De Europese Commissie geeft hier toestemming voor omdat het verschil in de grondprijzen en inkomens tussen Hongarije en andere EU-landen kan leiden tot speculatie. Hongarije vroeg ook uitstel vanwege de crisis in de Hongaarse landbouw.

Hongarije moet van de Europese Commissie wel tempo gaan maken met landbouwhervormingen en het uitvoeren van restitutie-programma’s. Ook vind de EC dat Hongarije juist baat kan hebben bij de instroom van buitenlands kapitaal in de agrarische sector.

Uitstel van een tijdelijk verkoopverbod kan maar een keer worden gegeven. Hongarije zal daarom de komende drie jaar effectiever aan de slag moeten dan enkel het stapsgewijs versoepelen van de restricties op verkoop van landbouwgrond aan buitenlanders.

Of registreer je om te kunnen reageren.