Home

Nieuws 181 x bekeken

Gewasonderzoek Moerdijk later deze week bekend

Het RIVM verwacht in de loop van de week te kunnen oordelen over de dioxinebesmetting van groente in een straal vanaf 3,5 kilometer rondom de brandhaard in Moerdijk.

Dat blijkt uit het gezondheidsrapport van het RIVM dat dinsdag bekend werd. Ook van gewasmonsters in de straal tussen 10 en 60 kilometers zijn nog geen resultaten bekend. Het onderzoek strekt zich zelfs tot gebieden buiten de straal van 60 kilometer, blijkt uit het rapport.
Groentetelers in het gebied blijven daardoor nog langer in onzekerheid over maatregelen. Partijen in de tuinbouw vinden dat telers al veel te lang in onzekerheid blijven. Afzetorganisaties hebben daardoor eigen afwegingen gemaakt over de veiligheid van producten in verschillende regio's.

Bij de persconferentie dinsdag stelde burgemeester Arno Brok dat binnen de straal van 10 kilometer het advies gehandhaafd blijft om geen groenten van de volle grond te eten. Monsters uit deze streek zouden dioxine bevatten, maar wel binnen de norm blijven. Dat staat haaks op het rapport dat stelt dat nog geen monsterresultaten van gewas bekend zijn in de straal van 3,5 tot 10 kilometer. Tijdens de persconferentie stelde burgemeester Arno Brok van Dordrecht dat nu veel capaciteit is ingezet om monsters te nemen in gras en gewas. Het rapport maakt ook melding van kastelers. RIVM adviseert te kijken naar de opvang van regenwater door kastelers.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.