Home

Nieuws 177 x bekeken

GMP+ scherpt controle voedervetten aan

Den Haag - Controle-organisatie GMP+ gaat de controle op dioxines en PCB's in voedervetten aanscherpen.

Dat zegt directeur Johan den Hartog van GMP+. Aanleiding is de grootschalige dioxinecrisis in Duitsland, die is ontstaan doordat technisch vet met een verhoogd dioxinegehalte in het veevoer terecht is gekomen.

"We gaan voedervetten en soortgelijke producten voortaan beter monitoren op dioxines en PCB's. We werken nu aan een monitoringsprogramma dat zo spoedig mogelijk ingevoerd zal worden", aldus Den Hartog. Hij verwacht dat Nederland niet verder betrokken is bij de dioxinekwestie. "Het Duitse kwaliteitssysteem QS meldt dat van de 25 voerbedrijven die het vervuilde vet hebben ontvangen geen voerleveringen naar Nederland zijn geweest", zegt Den Hartog. Hij heeft niet de indruk dat er parallelstromen van de vervuilde vetten in omloop zijn. "Alle stromen afkomstig van Harles & Jentzsch zijn getraceerd of in beslag genomen. Alles is in beeld."

Den Hartog verwacht niet dat er andere bedrijven zijn die het technisch vet van biodieselfabriek Petrotec hebben verwerkt in veevoer. "De fout is in dit geval echt bij Harles & Jentzsch gemaakt. Iedereen weet dat technisch vet niet bestemd is voor veevoer."

Of registreer je om te kunnen reageren.