Home

Nieuws 236 x bekeken

’GMO-stelsel groente wijzigt niet veel’

Barendrecht – Nederlandse afzetorganisaties verwachten dat het stelsel voor gemeenschappelijke marktordening (GMO) na 2013 niet veel zal wijzigen. Dat maakt koepel DPA op uit contacten met de Europese Commissie.

Telers en handel toonden zich in oktober nog ongerust over de handhaving van het stelsel van GMO na 2013. De Europese Commissie houdt het Europese landbouwbeleid tegen het licht en in voorlopige publicaties kwam GMO niet voor.

Uit contacten met Brussel maakt DPA-directeur Hans van Es op dat grote wijzigingen mogelijk uitblijven. ”Ons is verteld dat het beleid voor groente en fruit ongeveer wordt aangehouden. Dat signaal komt voort uit informele contacten dus kun je daar nooit iemand aan ophangen.”

Over de uitvoering van GMO voert de Europese Commissie discussie met een aantal lidstaten. Naast Nederland is ook Engeland op de vingers getikt. Nederland is op de hoogte van de problemen in Engeland, maar volgens uitvoerder Productschap Tuinbouw trekt Nederland niet samen op met Engeland.

Van Es weet dat een aantal landen in de slag is met de Europese Commissie over de uitvoering van de regeling. Binnen Copa Cogeca worden de knelpunten besproken. De geconstateerde problemen bij landen komt voort uit cultuurverschillen, denkt Van Es. Auditoren uit Oost-Europa kennen de meer verticaal geïntegreerde structuren in het Noordwesten niet goed genoeg, stelt hij.

Of registreer je om te kunnen reageren.