Home

Nieuws 203 x bekeken

Fransen vieren 250 jaar dierenarts

Versailles – In Versailles, de woonplaats van de vroegere koningen van Frankrijk, wordt deze week het startsein gegeven voor het Wereldjaar voor de dierenartsenij waarmee gevierd wordt dat 250 jaar geleden het beroep dierenarts officieel werd ingesteld en ook de eerste school voor dat beroep werd geopend.

”Medicijnen voor mensen zijn te gebruiken voor paarden en andersom,” stelde de wetenschapper Claude Bourgelat in 1755. Hij bepleitte daarom bij koning Louis XV om een instituut voor dierengeneeskunde in te stellen. Het duurde vervolgens nog zes jaar vooral de vorst op 4 augustus 1761 de acte voor de instelling van het beroep voor dierenarts tekende in Versailles. Tegelijkertijd werd bij de stoeterijen in Lyon een speciale school voor dit vak ingesteld. Dat voorbeeld werd al snel elders in Europa gevolgd waardoor er volgens Franse historici rond de tweede helft van de 18e eeuw al veertien van dit soort instellingen geteld konden worden.

Hoewel de eersten zich nog vooral op paarden richten, werd de wetenschap al snel uitgebreid naar andere diersoorten, mede vanwege het streven van Louis XV en zijn Europese collega’s om de veehouderij in hun landen een steviger basis te geven.

Of registreer je om te kunnen reageren.