Home

Nieuws 176 x bekeken

Fransen draaien steun voor biologische landbouw terug

Parijs - De Franse regering heeft de belastingaftrek voor biologisch werkende boeren gehalveerd van 4.000 naar 2.000 euro.

Volgend jaar zal ook dat laatste deel van de belastingaftrek vervallen. Natuur- en milieuorganisaties vinden dat Parijs daarmee haar toezegging om de biologische landbouw te ondersteunen onderuit haalt.

‘’De maatregel levert de schatkist hooguit enkele miljoenen op maar vormt voor de boeren een flinke tegenvaller,’’ stelt de Franse tak van het World Wildlife Fund WWF. De ministers van landbouw en milieu wijzen er echter op dat de maatregel goeddeels wordt gecompenseerd door de hogere subsidie voor de sector vanuit de EU. Volgens minister Kosciusko-Morizet van milieuzaken kan Frankrijk dit jaar rekenen op 84 miljoen van Brussel vergeleken bij 71 miljoen vorig jaar.

In Frankrijk wordt nog altijd niet meer dan 2,6 procent van het totale land- en tuinbouwareaal op biologische manier bewerkt of gebruikt. De regering wil dat opvoeren naar 6 procent in 2012 en 20 procent in 2020. ‘’De maatregel klinkt daarom echt als misleiding,’’ stelt de Fédération nationale d’agriculture biologique FNAB. De organisatie dringt er daarbij ook op aan de heffingen die door biologische boeren en tuinders worden opgebracht ook voor de sector zelf te oormerken. ‘’Op dit moment komen onze heffingen ten goede aan de traditionele landbouw, daar moet een eind aan komen.’’

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.