Home

Nieuws 156 x bekeken 4 reacties

FAO: voedsel op de wereld nog nooit zo duur geweest

Rome - De wereldvoedselindex van de FAO is naar een record gestegen.

Dat komt omdat graan en plantaardige olie vorig jaar flink duurder zijn geworden De wereldvoedselindex voor december 2010 staat op 214,7. Dat is de hoogste stand sinds de FAO in 1990 begon met het maandelijks berekenen van de gemiddelde prijs op de wereld van graan, vlees, suiker, zuivel en plantaardige olie. De gemiddelde prijs in de periode van 2002 tot en met 2004 staat op 100. In december 2009 stond de index op 172,4. In een jaar tijd is voedsel op de wereld bijna een kwart duurder geworden.

De prijs van plantaardige olie is in een jaar 55 procent gestegen. Graan werd 39 procent duurder, heeft de FAO berekend. Voor suiker en vlees wordt 18 tot 19 procent meer betaald dan in december 2009. Alleen zuivel werd goedkoper in 2009. Volgens de FAO wordt daar nu 3,3 procent minder voor betaald dan in december 2009. De FAO denkt dat graan krap blijft dit jaar.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Toch leuke berichten voor de graan boeren. Jammer dat er niet meer goed nieuws is. Ach ja dat is waar ook, goed nieuws bestaat eigenlijk niet voor de media. Vaak is enkel kommer en kwel NIEUWS.

 • no-profile-image

  Toch leuke berichten voor de graan boeren. Jammer dat er niet meer goed nieuws is. Ach ja dat is waar ook, goed nieuws bestaat eigenlijk niet voor de media. Vaak is enkel kommer en kwel NIEUWS.

 • no-profile-image

  Wat een flauw verhaal over dat duure voetsel. De gemiddelde burger was dertig jaar geleden 35 % van zijn loon nodig voor zijn levens onderhoud. IN 2010 is dat ongeveer 15%. Wat duur voetsel.

 • no-profile-image

  Een prijstijging als deze is inderdaad een goed bericht voor de akkerbouwers, maar helaas ligt aan deze cijfers een slechte oogst ten grondslag. Waren de oogsten overvloedig geweest, dan was de graanprijs niet zo toren hoog. Eén ding is zeker de biobrandstof die al dan niet een CO2 reducerende werking heeft, heeft de vraag van boven genoemde producten te weeg gebracht. Toch eens een politiek besluit dat positief uitwerkt voor de boeren. Of de armen der aarde zo blij zijn met dit gegeven is maar de vraag.

Of registreer je om te kunnen reageren.