Home

Nieuws 194 x bekeken

Eindbesluit Afzet BV appels

Geldermalsen – De afzetorganisaties voor fruit besluiten binnenkort over een eindmodel voor een gebundelde verkoop van nieuwe appelrassen binnen Inova Fruit.

Volgens de Nederlandse Fruittelersorganisatie (NFO) is een principebesluit genomen.

"Het besluit is genomen. Het gaat nu over de invulling van het model", zegt NFO-voorzitter Johan van Haarlem. Het nieuwe rassenbureau Inova Fruit stelt dat een eindbesluit nog niet is genomen door de aandeelhoudende afzetorganisaties. Directeur Karel van der Linden: "Het moet nog goedgekeurd worden. Er is meerdere keren gesproken over een ideaalplaatje. Dat hebben we nu uitgewerkt. Het is een kwestie van korte termijn voor we het besluit nemen." Ook The Greenery en Zuid-Limburg zeggen nog geen eindbesluit te hebben genomen.

Volgens Van der Linden wordt al sinds september door afzetorganisaties samengewerkt bij de afzet van de nieuwe rassen. "Er zijn twee groepen. Zaltbommel en The Greenery werken al samen en hetzelfde geldt voor Haspengouw, Zuid-Limburg en Fruitmasters." Met name telers van de nieuwe appelrassen Junami, Rubens en Wellant dringen aan op samenwerking bij de afzet tussen de afzetorganisaties en zo versnippering te voorkomen.

Volgens de eindplannen voor de afzet BV komt de verkoop in Geldermalsen binnen de Inova Fruit organisatie. Eerder dit jaar leidde dat plan nog tot discussie onder de aandeelhoudende afzetorganisaties.

Als het eindbesluit genomen is, kan snel begonnen worden met de daadwerkelijke bundeling, denkt Van der Linden.

Of registreer je om te kunnen reageren.