Home

Nieuws 354 x bekeken

EU tevreden over aanpak MKZ Bulgarije

Brussel/ Sofia - De Europese Commissie is tevreden met de maatregelen die Bulgarije neemt in de strijd tegen de uitbraak met Mond- en Klauwzeer in het land.

De Europese Commissie heeft de Bulgaarse maatregelen tegen de uitbraak van MKZ in de regio van Burgas overgenomen. Melk en vlees mogen niet uit het gebied. Besmette en verdachte bedrijven worden geruimd. Ook Rusland heeft inmiddel maatregelen genomen in verband met de uitbraak van de dierziekte. Het heeft de importen van vlees en zuivel uit Bulgarije voorlopige verboden.

In twee dorpen in het grensgebied met Turkije, Burgas en Kosti, zijn alle vastbare dieren geruimd nadat in beide dorpen zieke dieren waren vastgesteld. Naast de ruimingen en vervoersverboden is Bulgarije het hekwerk langs de grens met Turkije repareren, om te voorkomen dat er meer geïnfecteerde wilde zwijnen het land binnen komen. De huidige uitbraak is veroorzaakt door geïnfecteerde wilde zwijnen. In Turkije zijn jaarlijks meerdere gevallen van MKZ.

In het dorp Rezovo, zijn tweehonderd dieren uit voorzorg geruimd nadat ook hier klinische verschijnselen van MKZ zijn vastgesteld. Veehouders in het gebied worden gecompenseerd voor het geruimde vee en de derving van melkinkomsten als gevolg van de drie maanden waarin geen nieuw vee aangekocht mag worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.