Home

Nieuws 174 x bekeken

EU-landen willen rechtspositie van consumenten verbeteren

Brussel – De lidstaten van de Europese Unie zijn het eens geworden over de grote lijnen van voorstellen om de rechtspositie van consumenten te verbeteren.

De voorstellen hebben onder meer betrekking op de informatie rond contracten, die worden gesloten op afstand (via telefoon, fax of mail) of althans níet bij de verkopende partij; die informatie moet begrijpelijk zijn en helder over eventuele extra kosten.

Bovendien krijgen consumenten in beginsel het recht om zo’n contract binnen veertien dagen kosteloos en zonder opgaaf van redenen op te zeggen. In dat geval hebben handelaren de plicht gedane betalingen binnen nog eens veertien dagen terug te storten.

De richtlijn wordt ook van toepassing voor contracten voor water, gas en elektriciteit; de vastgoed- en bouwsector, financiële dienstverlening, personenvervoer, bepaalde sociale dienstverlening, gezondheidszorg en gokken vallen er echter niet onder.

Het afstemmen van regels op dit terrein moet de werking van de interne markt te verbeteren. Het oorspronkelijke voorstel van de Europese Commissie dateert van 2008.

De EU-lidstaten hebben de voorzitter, momenteel Hongarije, opgedragen om te onderhandelen met het Europees Parlement. Naar verwachting komt het Parlement nog voor de zomer met een reactie op het Commissievoorstel.

Of registreer je om te kunnen reageren.