Home

Nieuws 158 x bekeken

EP pleit voor opschorten onderhandelingen met Mercosur

Brussel - De Europese Commissie moet de onderhandelingen met het Zuid-Amerikaanse handelsblok Mercosur, over verdere liberalisering van de onderlinge handel, opschorten.

Dat heeft de landbouwcommissie van het Europees Parlement woensdag uitgesproken. De parlementariërs zijn boos op de Commissie, omdat die de onderhandelingen heeft hervat zonder de lidstaten en het Europees Parlement hierover te raadplegen. Ook is van te voren geen inschatting gemaakt van de effecten voor de Europese landbouw.

Vooral de Europese vleesindustrie zal naar verwachting zwaar te lijden hebben van een verlaging van de importtarieven; de kosten van de vleesproductie liggen in Zuid-Amerika veel lager. De EP-landbouwcommissie wil dat de Commissie eerst de Oost-Europese lidstaten hoort over de hervatting van de handelsbesprekingen. Die hebben daar tot nu toe niet hun zegje over kunnen doen.

Ook willen de parlementariërs dat geen onomkeerbare besluiten worden genomen; een akkoord mag van hen niet worden beklonken, zolang er geen handelsakkoord ligt in WTO-verband. De landbouwcommissie sprak ook haar zorgen uit over het akkoord dat de EU onlangs sloot met Marokko over vrijmaking van de onderlinge handel.

Of registreer je om te kunnen reageren.