Home

Nieuws 193 x bekeken

Duurzame stallen: veel interesse, maar doel niet gehaald

Den Haag – Veehouders hebben veel belangstelling voor de subsidieregelingen voor duurzame stallen.

Toch wordt het doel van 5 procent integraal duurzame stallen in 2011 vermoedelijk niet gehaald.
Dat blijkt uit antwoorden van staatssecretaris Henk Bleker op vragen van de Kamer over dierwelzijn. De Kamer debatteert hier woensdag met Bleker over.

Nog niet alle cijfers over duurzame stallen voor het jaar 2010 zijn beschikbaar. Vorig jaar zijn er twee subsidieronden geweest voor investeringen in integraal duurzame stallen. In de eerste ronde werden 75 aanvragen toegekend; over de aanvragen in de tweede ronde wordt half februari besloten.

Daarnaast zijn vorig jaar circa zeshonderd stallen aangemeld voor een certificaat van de Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV). Dat is ongeveer net zoveel als in 2009. Met zo’n certificaat kunnen veehouders belastingaftrek krijgen op grond van de MIA- en Vamil-regeling.

Ook dit jaar wordt de subsidieregeling voor integraal duurzame stallen weer twee keer opengesteld. In januari gebeurde dat voor de eerste keer; hiervoor is 9,5 miljoen euro beschikbaar. In de tweede helft van het jaar volgt nog een openstelling.

Op grond van cijfers van begin 2010 is vast te stellen dat de pluimveesector het verst is; toen stond deze al op 4,8 procent integraal duurzame stallen. Het doel van 5 procent is daarmee binnen bereik. Met name de rundveehouderij (2 procent begin 2010) blijft achter. In mei volgen geactualiseerde cijfers.

Of registreer je om te kunnen reageren.