Home

Nieuws 198 x bekeken

Duitse slachterijen eisen dioxinevrij-garantie

Damme- Duitse slachterijen willen een garantieverklaring van varkens- en pluimveeleveranciers dat er geen met dioxine belast voer is ingezet.Varkenshoudersorganisatie ISN en de boerenbonden in Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen dringen er echter bij de boeren op aan om van zo’n verklaring af te zien als deze garantie niet kan worden gedocumenteerd aan de hand van laboratoriumtests.

Om toch aan de wensen van de verwerkers tegemoet te komen, die onder druk zijn gezet door de afnemers in de detailhandel, hebben de bonden in samenwerking met de slachterijen en de mengvoerbranche een vereenvoudigde modelverklaring opgesteld. Daarin wordt door de mengvoerleverancier verklaard dat het voer aan de wettelijke regels voldoet en dat de grensnormen voor dioxine niet worden overschreden.

De ISN gelooft overigens dat de dioxineproblemen in de varkenshouderij klein zullen blijken naarmate het onderzoek vordert. In Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen gingen toch eerder deze week rond de 1150 bedrijven op slot, omdat 2700 ton dioxinebelast vet in de mengvoerproductie terecht was gekomen. Onder deze bedrijven waren behalve varkens- ook pluimveebedrijven en een klein aantal melkveebedrijven.

Of registreer je om te kunnen reageren.