Home

Nieuws 190 x bekeken

Duitse autoriteiten: gezondheidsrisico's ethephon beperkt

Volgens de Duitse autoriteiten zijn de gezondheidsrisico’s bij inname van het middel ethephon, dat is aangetroffen op Spaanse paprika, beperkt.

De autoriteiten gaan daarbij uit van de monsters die genomen zijn door een winkelketen en Greenpeace. In totaal spreekt het Rijksinstituut van Risicobeoordeling (BfR) over vijf gevallen waarbij ethephon op Spaanse paprika is aangetroffen.

De concentraties van het middel variëren. In twee gevallen gaat het om een forse overschrijding van de acute risicowaarde (ARfD) van 0,05 mg/kg. De Duitse supermarkten hanteren overigens hun eigen norm van 0,03 mg/kg (AID). Bij de constatering van de Duitse supermarkt gaat het om een ethephon-waarde van 1,67 mg/kg. Greenpeace noteerde zelfs een waarde van 4 mg/kg.

Voor kleine kinderen zouden de risico’s aanzienlijk kunnen zijn. Voor volwassenen blijven de risico’s beperkt. Wel spreekt het rapport van de BfR van mogelijke klachten aan de urinewegen en diarree bij blootstelling aan een te hoge concentratie ethephon bij volwassenen. Ook kunnen er irritaties aan ogen en luchtwegen optreden, zo blijkt uit onderzoek.

Of registreer je om te kunnen reageren.