Home

Nieuws 154 x bekeken

Commissie beziet bijdrage aan maatregelen tegen varkenspest

Brussel - De Europese Commissie wil bekijken of een bijdrage aan maatregelen van lidstaten om de insleep van klassieke varkenspest in de EU te voorkomen nodig is.

Dat heeft Eurocommissaris John Dalli gezegd. Letland bracht dit punt maandag ter sprake op de raad van EU-landbouwministers. Het land maakt zich zorgen over een recente uitbraak van varkenspest net over de grens in Rusland. Vorig jaar had Litouwen een soortgelijk verzoek gedaan.

Volgens Dalli is het allereerst een taak van de lidstaten om dierziekten buiten de deur te houden. "Maar de Commissie is bereid te kijken naar steun voor genomen maatregelen." Daarbij gaat het bijvoorbeeld om ontsmetting van veewagens.

De Commissie is ook in overleg met de Russische autoriteiten over een strikter toezicht op de uitbraak van dierziekten. De Russen zijn niet altijd even scheutig met informatie hierover. Aanstaande donderdag zou een nieuwe bijeenkomst zijn gepland.

Of registreer je om te kunnen reageren.