Home

Nieuws 212 x bekeken 1 reactie

ChristenUnie vraagt om noodfonds voor boeren

Den Haag - Er moet een tijdelijk noodfonds komen om gedupeerde boeren en tuinders in de omgeving van Moerdijk te compenseren.

Tweede Kamerlid Esmé Wiegman (Christenunie) wil dat de overheid geleden schade vergoedt en dit later verhaalt op de verzekeraars van Chemie-Pack.

Dat zei zij donderdag tijdens een spoeddebat met het kabinet over de gevolgen van de brand in dat chemische bedrijf vorige week woensdag. De schade voor agrarische bedrijven loopt volgens Wiegman in de miljoenen. Het Productschap Tuinbouw kwam eerder met eenzelfde raming.
De Christenunie vindt het onverantwoord als boeren en tuinders zouden moeten wachten op de uitkomst van juridische procedures tegen Chemie-Pack. Het kabinet moet vergoedingen daarom voorschieten. Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) wilde een noodfonds nog niet toezeggen. Hij stelde dat staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) deze vraag later schriftelijk zal beantwoorden.

Ook andere fracties vroegen aandacht voor de positie van de sector. Volgens SGP’er Elbert Dijkgraaf verkeren ondernemers in grote onzekerheid en is het van belang hen goed op de hoogte te houden. Anne Mulder (VVD) en Richard de Mos (PVV) wezen eveneens op de gevolgen voor land- en tuinbouw.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    In principe géén goed - maar wél begrijpelijk - plan van de CU. Want op deze manier gaat de belastingbetaler opdraaien voor schade- en dervingskosten van een ramp die door de petrochemische industrie veroorzaakt is! Het lijkt erop, dat Chemie Pack zwaar onderverzekerd was en de vraag werpt zich op voor hoeveel explosieve bedrijven op Moerdijk, Pernis, Botlek en Europoort dat geldt. Het zou van Collectief Verantwoordelijkheidsgevoel getuigd hebben als de gezamenlijke industrielen op Moerdijk allang een collectief fonds ter bestrijding van kosten van een dergelijke ramp zouden hebben gesticht. Want deze ramp was te voorzien en had ook nog eens veel erger kunenn aflopen. Een zwaar giftig en hoogstexplosief chemisch bedrijf zonder bedrijfsbrandweer. Hoe verzin je het?

Of registreer je om te kunnen reageren.