Home

Nieuws 153 x bekeken

COV betreurt keus voor brede PO-regeling

Zoetermeer - De Centrale Organisatie voor de Vleessector betreurt het dat de Europese Commissie gekozen heeft voor een Europabrede Particuliere Opslagregeling voor varkensvlees.

"We hadden liever een opslagregeling gezien die puur gericht was op de Duitse markt. Dan had je veel sneller het probleem in Duitsland opgelost", zegt voorzitter Jos Goebbels. Een Europabrede regeling zoals die nu wordt doorgevoerd is in onze optiek veel te veel een ingrijpen in de vrije markt en kent ook allerlei nadelen. Het belangrijkste is wel dat het vrije marktmechanisme voor een deel buiten spel wordt gezet."

Ook over de ingestelde high levelgroup heeft Goebbels bedenkingen. "Als je naar de huidige marktsituatie kijkt, dan zie je dat de vleesprijs best redelijk is. Het probleem is veel meer de sterk gestegen kosten. Dat probleem lost een high levelgroep ook niet zo maar op. Er zal toch een sanering van de markt moeten komen. En dan zie ik dat het eerst gebeuren in de zuidelijke EU-landen en in Oost-Europa en mogelijk ook in delen van Duitsland. De Nederlandse varkenshouderij is goed gepositioneerd om deze situatie te overleven."

Of registreer je om te kunnen reageren.