Home

Nieuws 300 x bekeken 6 reacties

CDA: verbod verrijkte kooi vertraagd

Den Haag - De inwerkingtreding van het Legkippenbesluit en daarmee ook het verbod op de verrijkte kooi wordt flink vertraagd door 'een bizarre actie van links'.

Dat zegt Tweede Kamerlid Ger Koopmans (CDA). Voor het kerstreces besloot het parlement op initiatief van de SP het besluit als wet te behandelen. Dit betekent dat de Kamer meer inspraak krijgt, maar het proces langer duurt. Volgens Koopmans leidt dit tot een vertraging van driekwart tot een heel jaar.

In het besluit wordt onder meer het verbod op de verrijkte kooi per 2012 geregeld, een Europese verplichting. Kamerlid Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren), die het voorstel van de SP steunde, verwacht niet dat de inwerkingtreding veel langer op zich zal laten wachten. "Ik ga ervan uit dat wij de deadline van 2012 zullen halen", zegt zij.

Staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) zei in november dat landen die niet op tijd aan het verbod op de verrijkte kooi kunnen voldoen 'bikkelhard' moeten worden aangepakt. Uit onderzoek blijkt dat met name Oost-Europese lidstaten nog lang niet klaar zijn voor een ban op dit huisvestingsysteem.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Het huidige kabinet heeft de mond vol van "gelijke regels voor geheel europa". Dit biedt een goede gelegenheid om het voorstel dusdanig aan te passen dat NL pluimveehouders weer kunnen concurreren met de andere landen, die wel de europese regels m.b.t. alternatieve huisvesting respecteren. Dus exit Kolonie en welkom Verrijkte kooi.

 • no-profile-image

  Word hier niet bedoeld de tradionele batterij, in plaats van de verijkte kooi?

 • no-profile-image

  Hans Fuchs

  Even voor de duidelijkheid: voor de verrijkte kooi geldt géén Europees verbod per 2012. Het Europese verbod betreft de traditionele batterijkooi.
  Een 'verrijkte' kooi is vanuit de Europese Unie wel toegestaan. Nederland gaat een stapje verder en verbiedt ook de verrijkte kooi. M.u.v. voor bedrijven die hierin al hebben geinvesteerd toen een Nederlands verbod nog niet aan de orde was. Die bedrijven mogen de verrijkte kooi in Nederland nog een aantal jaren gebruiken.

 • no-profile-image

  De kooi, hoe dan ook, moet eruit. Dit is niet meer van deze tijd. Iedereen die wel eens in zo'n kippenstal is geweest heeft gezien dat hier een oplossing voor moet komen. Nederland, als vooruitlopend land op bijna elk landbouwgebied moet zich niet willen verschuilen achter de landen die minder kennis in huis hebben.

 • no-profile-image

  Duidelijk dat onze linkse vriendjes geen enkel idee hebben waar ze mee bezig zijn, zelfs het verbod op de kooi zijn ze aan het vertragen.
  Overigens nog steeds het meest voedselveilige ei wat in de winkel ligt. Maar laat hun gewoon bio eieren kopen, daar zit niet te veel dioxine in want de norm bij die eieren ligt standaard hoger dan voor andere eieren.

 • no-profile-image

  chris borren

  De dioxinenorm voor alle eieren is gelijk, er wordt geen onderscheidt gemaakt tussen houderijsystemen.
  Niet iemand te snel veroordelen voor onwetendheid terwijl je zelf ook niet alles weet.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.