Home

Nieuws 186 x bekeken 1 reactie

CDA Zuid-Holland: regels stikstof belemmeren boer

Den Haag – De Zuid-Hollandse statenfractie van het CDA wil voorkomen dat boeren en tuinders in de polder Bodegraven-Noord moeten wijken. Volgens het CDA komt het voortbestaan van de bedrijven in gevaar door het beheerplan voor het Natura 2000-gebied Nieuwkoopse plassen en de Haeck.

Vooral de regels over de stikstofuitstoot stuiten het CDA tegen de borst. De partij beroept zich op afspraken die de provincie in 2006 gemaakt heeft met de ondernemers in het gebied in het kader van een landinrichtingsproject.

Volgens het CDA hebben de ondernemers investeringen gedaan in de gerechtvaardigde verwachting dat ze voldoende uitbreidingsmogelijkheden hadden.

”Die uitbreidingsmogelijkheden blijken nu echter uiterst beperkt. Door de strenge regels die in het huidige beheersplan worden gesteld op het gebied van stikstofemissie is het voor veel ondernemers praktisch onmogelijk geworden om uit te breiden”. aldus het statenlid Ton van der Stoep. Hij vindt dat de provincie voor een werkbare oplossing moet zorgen.

Van der Stoep: ”Het is goed om te kijken naar de aanpak van andere provincies. In Utrecht wordt bijvoorbeeld gewerkt met een stikstofverordening die de boeren bedrijfszekerheid biedt en de totale stikstofemissie in het betrokken gebied terugbrengt tot een aanvaardbaar niveau. De lastige stikstofvergunning wordt vervangen door een meldingsplicht op basis van een stikstofsaldering.”

Eén reactie

  • no-profile-image

    Je bent goed bezig Ton!!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.