Home

Nieuws 388 x bekeken 10 reacties

Bleker wil jonge boeren steunen bij bedrijfsovername

Apeldoorn – Staatssecretaris Henk Bleker van landbouw gaat zich de komende jaren inzetten voor meer ondersteuning aan jonge boeren bij bedrijfsovername. Dat zei hij tijdens de Agrifirm-jongerendag na vragen van Joris Baecke, voorzitter van de Europese organisatie voor jonge boeren Ceja.

”In Europa zal er vanaf 2013 meer stimulering voor jonge ondernemers nodig zijn dan nu het geval is”, aldus Bleker. Hij wil de ondersteuning van jonge boeren regelen via het nieuwe gemeenschappelijk landbouwbeleid in Europa.

Baecke benadrukte dat in Nederland maar 4 procent van de agrarische bedrijven wordt gerund door een ondernemer van 35 jaar of jonger. 18 procent van de boeren is ouder dan 65.

”Om de innovatieslag in de agrarische sector te maken, zodat de boeren en tuinders kunnen produceren volgens de maatschappelijke wensen, moet bedrijfsovername gestimuleerd worden”, aldus Baecke.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  laat ze fantsoenlijk de kost verdienen dan zijn er zo weer meer dan genoeg

 • no-profile-image

  Nee JV, dat is niet de bedoeling. Innovatie en maatschappelijke wensen zijn de toverwoorden.

 • no-profile-image

  wèl belast.

  Dus pachters: Mocht je het zelf niet redden of kan je opvolger het niet meer overnemen, besef dan dat dat niet aan je ondernemerskwaliteit ligt; je hebt geen schijn van kans. Besef dat veel vertrekkende eigenaren meer verdiend hebben met onroerend goed, dan met ondernemerskwaliteiten.

  Langzaam maar zeker groeien we naar de situatie, dat je als pachter 2 % van de vrije grondwaarde moet betalen en de eigenaar 1 % van de waarde in verpachte staat.

  Henk van der Pol
  Tollebeek

 • no-profile-image

  Hoezo eerlijk speelveld?

  Het Van Hall instituut is bij het vaststellen van de nieuwe pachtnormen vergeten de rentedifferentiatie mee te nemen. Niet iedereen betaalt zoals voorheen hetzelfde rentepercentage. Een pachter betaalt aanmerkelijk meer dan een eigenaar. Aangezien de melkveehouderij veel kapitaalintensiever is dan de akkerbouw, speelt het renteverschil daar een te grote rol, zeker op die gronden waar men eigenlijk alleen gras kan telen.

  Ik zal dit met een voorbeeld duidelijk maken: Er zijn eigendomsbedrijven gefinancierd tot ongeveer tweeëneenhalve euro per liter melk. Meestal betalen zij een rente tussen de 1 en 2 %, dat betekent dat zij een kant en klaar bedrijf (grond, stal, quotum, machines, veestapel) hebben voor 3 a 5 cent per liter melk. Dit in schrille tegenstelling tot pachters met 12.000 tot 15.000 liter melk per ha; bij 600 euro pacht per ha zijn zij al 4 tot 5 cent per liter melk kwijt en dan hebben zij nog helemaal niets. Het overige moeten zij dan nog financieren tegen een rentepercentage van 4 a 5 %. In aanmerking genomen dat een pachter eigenlijk niet meer kan financieren dan ongeveer 5000 euro per ha, dan is wel duidelijk dat men als pachter geen schijn van kans meer heeft. Een pachter kan niet aan geld komen en dat kleine beetje dat hij wel kan krijgen is veel te duur. Ook als straks het melkquotum vervalt zal een pachter nauwelijks of geen geld kunnen krijgen voor een grotere stal. Mocht het desondanks wél lukken om de financiering rond te krijgen, dan betaalt een pachter veel te veel rente en moet hij ook nog sneller aflossen.

  Bij bedrijfsovername speelt de fiscus ook nog een rol. Bij eigendomsbedrijven kan de vertrekkende ondernemer de grond overdragen tegen de verpachte waarde. Hij neemt dan voldoende geld mee om een luxe huis te bouwen en er royaal van te leven, waarbij de opvolger kan beginnen met een forse stille reserve met een laag rentepercentage tot gevolg. Dit komt vooral door de volledig onbelaste stijging van de grondprijs. Ook dit in schrille tegenstelling tot de overname bij pacht. Hier moet de opvolger de pachtersinvesteringen te duur overnemen opdat de vertrekkende pachter misschien óók nog iets kan kopen, met als direct gevolg een te hoge rente voor de opvolger. Let wel: De boekwinst op de pachtersinvesterigen i

 • no-profile-image

  Beste pachters, over overname gesproken: ik kreeg deze week een artikel in handen van Henk van der Pol. Hij heeft deze tekst opgestuurd naar het AGD met het verzoek om dit te plaatsen als opinie. Ik wil het jullie niet onthouden. Pachters, vergeet die stimuleringsregelingen maar, alles komt toch bij de eigendomsbedrijven terecht. De duvel schijt altijd op de grote hoop.

 • no-profile-image

  Bij welke bank kan ik geld lenen voor 1a2%??

 • no-profile-image

  Eerst zorgen dat je een heleboel stille reserves (in grond) hebt en dan ga je shoppen. Over alles wat je kunt financieren op 60% van de waarde van de grond betaal je een lage rente. Ik ken zelfs iemand die onder de 1% zit. Maar eigenlijk gaat dit verhaal over het verschil tussen eigendom en pacht.

 • no-profile-image

  Dat vind ik wel knap een rente van onder de 1%!!
  3-maands euribor is momenteel al 1,03% en dat is kaal dus zonder klantopslag en liquiditeitsopslag! Dus de bank zou die klant zo graag willen hebben dat ze er fors geld op toe leggen. Lijkt mij heel sterk. Sowieso een rente nu van onder de 2% is vrij uitzonderlijk.
  Maar als ik het mis heb hoor ik het graag, moet namelijk wel tekenen binnenkort bij de bank vanwege de overname.

 • no-profile-image

  De 3-maanden euribor is momenteel 1,057 (AGD 28-1-2011). Deze lag 3 weken terug nog onder de 1%. Als je het allerlaagste wilt hebben moet je sowieso een groot bedrag hebben en financieren op daggeld. En dan maar hopen dat er geen schaarste aan daggeld komt. Maar nogmaals: dit voorbeeld gaat om het verschil tussen pachter en eigenaar. Er is geen enkele pachter die het voor 2% krijgt, dat snap je toch nog wel?

 • no-profile-image

  Kritische Lezer, wie schijt er nou weer op de grote hoop? Henk Bleker? Daar zal Henk van de Pol blij mee wezen, want die zit toch al met een mestprobleem!

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.