Home

Nieuws 206 x bekeken 4 reacties

Bleker: alle boeren moeten bijdragen aan natuur

Apeldoorn – Elke boer in Nederland moet naast de productie van voedsel ook zichtbare natuur leveren. Dat zei staatssecretaris Henk Bleker van landbouw op de jongerendag van Agrifirm.

”De bijdrage aan de natuur zorgt voor draagvlak uit de maatschappij dat de land- en tuinbouw hard nodig heeft voor de productie. Boeren en tuinders moeten de samenleving verrassen met de natuur die zij leveren. Natuur moeten we niet alleen overlaten aan organisaties als Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer”, zegt Bleker.

Hij wil de scheiding die de laatste jaren is ontstaan tussen natuur en productiegrond verminderen. ”Door kleine maatregelen in de voedselproductie kunnen we de gewone agrarische natuur, van vogels die tussen de aardappelen zitten, weer herintroduceren”, zegt Bleker, die er aan toevoegt dat de geleverde diensten ook vergoed moeten worden.

Bleker kreeg van de aanwezige boeren weinig applaus voor zijn visie. ”Ik ben bedroefd dat de jonge ondernemers het belang ervan nog niet zien. Draagvlak is van groot belang voor de voortgang van de sector. We moeten niet lacherig doen over vogeltjesland. Je bent ondernemer in een samenleving en daar moet je rekening mee houden.”

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Dit is erg verstandige taal van Henk Bleker. Als hij nou ook nog eris alle jagers hun faunabeheerderpet van de kop slaat en de hobbyjacht bij decreet verbiedt, dan kan d'r zonder maskerade en geknal aan een fasoenlijk natuur- en faunabeheer gewerkt gaan worden.

 • no-profile-image

  ja ja baantje erbij landschapsverzorger krijgen er natuurlijk ook wereld handel bij

 • no-profile-image

  JV het gaat helegaar niet om 'baantje d'r bij'. Bleker bedoeld dat boeren financiële vergoeding motten krijgen om landschap en natuur in stand te houen. Dat ken door gewoon verantwoord te gaan boeren. Da's puur positief dus hou es een keer op met zeiken.

 • no-profile-image

  Bleker loopt achter, alle boeren doen aan natuur, nog steeds voor niets. Dat organisaties als natuurmonumenten en staatsbosbeheer het niet alleen kunnen, zelfs niet met miljarden overheidssteun,begint Henk te snappen. Nog meer boeren bijdragen aan het natuur kan Henk wel krijgen, maar daar wel voor betalen.

Of registreer je om te kunnen reageren.