Home

Nieuws 279 x bekeken

Bleker: Nederland is bruggenbouwer

Den Haag – Nederland vervult in onderhandelingen over het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) na 2013 een brugfunctie tussen de oude en nieuwe lidstaten.

Dat zei staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) donderdag tijdens een perslunch in Den Haag.

De discussies over het nieuwe GLB gaan voor een belangrijk deel over de verdeling van het budget. Uit het gezamenlijke discussiestuk van Frankrijk en Duitsland blijkt dat deze landen willen dat er zo weinig mogelijk geld verschuift naar het Oosten, terwijl Polen zich juist hardop uitspreekt voor een groter deel van de koek. Volgens Bleker neemt Nederland een middenpositie in. De staatssecretaris stelt dat het onontkoombaar is dat de nieuwe lidstaten meer geld krijgen uit Brussel. Tegelijkertijd komen de belangen van Frankrijk en Duitsland voor een groot deel overeen met die van Nederland. De kritiek van oud-minister Cees Veerman dat Nederland de aansluiting bij deze twee agrarische grootmachten mist, is volgens Bleker onterecht.

Het idee dat de Poolse landbouwminister Marek Sawicki deze week opperde om innovatiesubsidies voortaan door boeren te laten cofinancieren, noemt Bleker ’interessant’. ”We gaan nu misschien nog wel te veel uit van bestaande concepten”, aldus de staatssecretaris.

Of registreer je om te kunnen reageren.