Home

Nieuws 344 x bekeken 26 reacties

'Bijvoeren grote grazers slecht voor milieu'

Wageningen - Bijvoeren van de zogenoemde grote grazers in natuurgebieden is slecht voor het milieu. Door bijvoeren brengen de grazers via hun mest een aanzienlijke hoeveelheid stikstof extra in de kwetsbare gebieden. Daardoor zal zeldzame vegetatie verdwijnen.

Dat blijkt uit onderzoek van wetenschapsbureau Alterra, onderdeel van de Wageningen Universiteit. Alterra onderzocht op verzoek van waterleidingbedrijf Waternet het effect van bijvoeren van heckrunderen in het duingebied bij Zandvoort. In het gebied komen negen verschillende soorten vegetatie voor. Enkele daarvan dreigen nu al te bezwijken onder een overmaat aan stikstof, aldus ecoloog Wieger Wamelink.

Elke winter laait de discussie over het bijvoeren van koeien en paarden in natuurgebieden weer op. Voorstanders vinden het zielig als de dieren doodgaan van de honger; tegenstanders zeggen dat om wild gaat dat op een natuurlijke manier moet leven en sterven. Naar het milieueffect van bijvoeren is nog niet eerder onderzoek gedaan, aldus Wamelink.

In het Zandvoortse duingebied daalt jaarlijks 16 kilo aan stikstof neer uit de lucht. Als de heckrunderen in de winter extra voer krijgen, voegen ze nog eens 4 kilo extra stikstof toe, blijkt uit de metingen van Alterra. Ecoloog Wamelink noemt dat behoorlijk veel. ,,En dat is erg, want door een overmaat aan stikstof verandert kwetsbaar landschap in grasland met veel bramen en brandnetels. Ook de heide vergrast.'' Wamelink is, zegt hij, daarom tegen bijvoeren in gebieden die juist zijn aangewezen om helemaal natuurlijk te blijven.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Die grazers zijn toch juist ingezet om de vergrassing van de heide tegen tegaan?
  En het lijkt me logisch dat je in kwetsbare vegetaties geen grazers toelaat.
  Of de reacteur heeft niets begrepen van het onderzoek, of de onderzoeker heeft te weinig ervaring. Of niet Herkauwer.

 • no-profile-image

  onno

  Wat een agri genieen zijn het toch in Wageningen.. Wel eens bedacht dat er veel te veel beestjes lopen? Grofweg een 3000 grazers op hoeveel ha? Als de reguliere landbouw meer dan 2 GVE per ha heeft is het al een intensief bedrijf..Werkelijk wat een drama is het toch bij WUR

 • no-profile-image

  Brandnetels en pytrus behoren blijkbaar tot een zeldzame vegetatie.

  Groet,
  J@gertje

 • no-profile-image

  @jagertje. Heb jij de laatste Korhoen in Brabant geschoten?

 • no-profile-image

  koldewee

  Ik vind dit pure kolder,want de grote grazers zijn toch ingezet om de vegetatie te redden?Voor groei en onderhoud hebben ze energie en mineralen nodig , dus dat beetje wat je toevoegt in de winter valt in het niet met wat de grote grazers het hele jaar afvoeren!

 • no-profile-image

  Zouden we deze onderzoekers nog langer bijvoeren ????

 • no-profile-image

  Gewoon leeuwen aanschaffen! Die redden wel weer met de "grote grazers"

 • no-profile-image

  Moet ook in dit beschermde gebied, niet d ekeus worden gemaakt tussen dood hongeren of afvoeren van de boven tal dieren. Dit laatste kan via jacht of eenvoudig verhuizen naar lege gebieden in Europa waar meer dan genoeg ruimte is voor deze dieren en waar de grote preditoren (wolf , beer) met voedsel schaarste kampen. Willen we deze grazers in een beperkt duingebied met omheining laten lopen, dan zullen we regulerend moeten optreden om dierenmishandeling te voorkomen.

 • no-profile-image

  veehouder

  Zolang als er een omheining om een gebied staat en er zitten dieren in die er niet uit kunnen, moet de BEHEERDER ze verzorgen, dus voldoende eten geven of verplaatsen want anders is het pure dierenmishandeling.

 • no-profile-image

  Ze maken zich dus blijkbaar grote zorgen om de plantjes en zoeken opnieuw naar excuus om het laten creperen van dieren te rechtvaardigen.
  Wat zou Alterra voor dit verhaal hebben ontvangen van SBB?
  Wildbeheer is de basis voor een verantwoord natuurbeheer.

  Groet,
  J@gertje

 • no-profile-image

  Jaarlijks valt 16 kilo stikstof neer uit de lucht? In de lucht zit alleen di-stikstof. Deze di-stikstof moet eerst nog omgezet worden in mono-stikstof, eer planten het voor de groei kunnen gebruiken. Alleen vlinderbloemigen kunnen di-stikstof omzetten in mono-stikstof. Maar die groeien niet in het duingebied. Dat stikstofverhaal klopt van geen kant. Alterra nog betrouwbaar in deze?

 • no-profile-image

  Dat hele natuurbeheer daar is een lachertje.

 • no-profile-image

  Niet bijvoeren is slecht voor de grote grazers! Wat vind je belangrijker. De enige oplossing is stoppen met deze "natuur"-farce. Tot die tijd zal de discussie blijven bestaan.

 • no-profile-image

  We zijn in dit land nu eenmaal vastbesloten om aan onze eigen achterlijkheid ten onder te gaan. Het is nog niet eens zo heel lang geleden dat we hier een land waren met hoogstaande kennis. Wageningen was toen echt nog een topuniversiteit en stond wereldwijd ook zo bekend. Waarom hebben we in Godsnaam ooit de keuze gemaakt om dit soort kwezels de vrije hand te geven? Alles wat ooit opgebouwd is aan kennis is al lang verdwenen, met als gevolg dat er ook op het ministerie van een land dat als tweede exportland ter wereld bekend staat, mensen op hoge functies zitten die ook niet veel verder komen dan dit soort simplisme. Zelfs de (tot voor kort) SG is nauw verbonden met Alterra. Het is op zich al een schande dat de hoogste post op dit ministerie werd bekleed door zo iemand. De gevolgen zijn er dan ook naar.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer je doelt neem ik aan op André van der Zande? Die kwam in de jaren '70 bij ons binnen als hyperhautain Leids Sleuteltje (eigenlijk meer een Lips Lopertje dus) uit de kennisfabriek van Udo de Haas en Wim ter Keurs. Wat een vreselijke NUL! Vele jaren later borrelde hij als een moerasgasbel op in de directiekamer van Alterra. Dat was onder Veerman op LNV, die samen met Rossige Tjib en Inktzwarte Chris juist zijn vogelgriepcoupe hed afgerond. Kalden maakte hij als dank voor bewezen diensten directeur van het door hem geprivatiseerde SBB. Tjib ging naar UVW en maakte daar stennis omdat het juist opgeleverde kantoor niet naar zijn meug was. Moest a raison van 2 miljoen Europese Pietermannen worden gesloopt en heringericht! Zijn krokodillenlederen SG-divan kwam dus vacant en Veerman promoveerde Van der Zande daarheen. Hij had amper 365 dagen het Alterrajute warm gehouden! Ach ja: those were the days!

 • no-profile-image

  De dwaasheid ten top. Door de dwaasheid van deze zg geleerden ,komt het nog een keer zover dat een ieder zijn eigen stront moet op vreten.

 • no-profile-image

  ook uit het oogpunt van dierenwelzijn dan ? het is maar net vanuit welk oogpunt je het bekijkt

 • no-profile-image

  Dierenwelzijn telt nu ineens niet mee. Verburg verschool met de Oostvaardersplassen zich achter een rapport van dikbetaalde buitenlandse wetenschappers,dat is natuurlijk erg gemakkelijk,ze had overal wel een commissie voor, je krijgt voor geld wel een rapport zo je het hebben wilt. Wie betaalt ,die bepaalt !

 • no-profile-image

  Dan moeten de boswachters ook nog bramen plukken.Ik zag laatst in de winkel nog brandnetelkaas .Wat is het probleem ?

 • no-profile-image

  Die bedoel ik inderdaad, Herkauwer. Dat mannetje dat onlangs vanwege de fusie van 2 ministeries het veld moest ruimen. Hij was vervolgens tijdelijk adviseur voor binnenlandse zaken (hoe bedenken ze het), zolang men niet elders een dikbetaald baantje voor hem had gecreëerd. Hoezo bezuinigen? Nu zit hij bij het volgende niet-functionerende Wageningense gedrocht: het RIVM. Tja, met veel kennis kom je nog eens ergens. Trouwens, lange tijd stond er bij zijn naam in de Agri-Top 50 vermeld dat hij verantwoordelijk was voor het succesnummer, de mestwet. Nadat Henk ze eens had gewezen op het feit dat je met die idiote mestwet slechts de maximaal toegestane aanvoer van voer uitrekende, was deze toevoeging opeens bij zijn naam verdwenen en heeft men geprobeerd op slinkse wijze de boel in de doofpot te laten verdwijnen. En wat denk je van zo'n meneer Oomen, die in een brief aan Henk liet weten dat organische en anorganische mineralen "landbouwkundig MOGELIJK verschillend werken"? Zo'n kerel heeft toch niets op een ministerie van landbouw te zoeken dacht ik zo. Als de gevolgen niet zo triest waren, zou je er heel hard om moeten lachen.

 • no-profile-image

  Wat een ziek landje zijn we ......

 • no-profile-image

  Beste Kritische Lezer, breek me de bek niet los over André van de Zande. Ik heb zijn laatste nieuwjaarstoespraak op Alterra destijds (begin janurai 2004) op Poplapapier laten drukken. Dat veegde zo lekker weg! Dat die hoop shit de hoofdschuldige is voor de achterlijke mestwetgeving verbaasd me absoluut niet.Die klootzak deugt absoluut nergens voor. Zélfs dus niet om als opdruk rollen bilfilm op te leuken. Want je loopt er schaamluis van op, zo is bij een significante proef gebleken!

 • no-profile-image

  Was het een Wageningse proef?

 • no-profile-image

  In Wageningen gaat 3 miljard belastingeld om aan wetenschappers, ze vreten zich zelf wel vol,ze laten de dieren verrekken !!!

 • no-profile-image

  Uiteraard Kritische Lezer. De proef werd uitgevoerd door dr.ir. Van Persen en drs. Drukker en stond onder supervisie van prof.dr.drs. ir. Natjes-van den Winden, hoofd van de Leerstoelgang Uitscheidingen. Je ziet wel: De WUR bakt ze bruin!

 • no-profile-image

  O ja, ik vergat nog te vermelden dat het rapport feestelijk werd aangeboden aan ing Aalt Dijkhuizen, de man die per jaar bijna een half miljoen graait uit de kas van de WUR, die door de Nederlandse belastingbetalers wordt gevuld. Desgevraagd zei Dijkhuizen bekakt: "ik heb schijt aan de Balkenende Norm,

Laad alle reacties (22)

Of registreer je om te kunnen reageren.