Home

Nieuws 298 x bekeken

Agrarische export Brazilië op recordniveau in 2010

Brasilia - De waarde van de landbouwexport uit Brazilië is in 2010 met 18 procent gestegen.

In totaal exporteerde het Zuid-Amerikaanse land voor 57,2 miljard euro aan agrarische producten. Dat is een nieuw record. Landbouwminister Wagner Rossi benadrukte bij de presentatie van de cijfers dat de waarde van de landbouwexport van Brazilië de laatste tien jaar met gemiddeld 14 procent per jaar is gestegen. In 2000 bedroeg de exportwaarde nog 15 miljard euro.

Het record wordt vooral veroorzaakt door hoge internationale prijzen. Het exportvolume steeg met 3 procent in beperkte mate. Door de economische groei is de binnenlandse vraag volgens Rossi ook merkbaar gestegen.

Het belangrijkste exportproduct is soja, dat met 12,6 miljard euro 22 procent van de totale exportwaarde vertegenwoordigd. Suiker en ethanol is gestegen naar de tweede plaats met 10,3 miljard euro, gevolg door vlees met 10,2 miljard euro.

Nederland is na China de belangrijkste exportbestemming van Brazilië. De Verenigde Staten staat op de derde plaats. Brazilië exporteert voor 4 miljard euro aan agrarische producten naar Nederland. Voor 2011 verwacht Brazilië een verdere stijging naar een agrarische exportwaarde van 63,5 miljard euro.

De importen van de agrarische producten namen in 2010 in Brazilië ook toe naar een importwaarde van ruim 10 miljard euro.

Of registreer je om te kunnen reageren.