Home

Nieuws 177 x bekeken

Aantal wegens dioxine-verdenking gesloten Duitse bedrijven daalt

Berlijn – Het aantal op grond van mogelijke dioxinebesmetting gesloten agrarische bedrijven in Duitsland daalt in een gestaag tempo. In totaal hebben nog 360 bedrijven geen vergunning om dieren en producten te verkopen, meldde landbouwministerie in Berlijn donderdag. Twee dagen eerder waren het er nog 422.

Op het hoogtepunt van de dioxine-crisis aan het begin van deze maand zaten tegen de 5.000 bedrijven op slot. Praktisch alle momenteel nog gesloten bedrijven bevinden zich in Nedersaksen waarvan alleen al ruim 200 in het intensiefgebied rond Vechta. In veruit de meeste gevallen betreft het hier varkenshouders.

Verder zijn nog drie bedrijven in Saksen-Anhalt en Meckelenburg-Voorpommeren gesloten. Groen licht krijgen de bedrijven als de laboratoriumtests van vlees en/of eieren en het voer negatief zijn. Zo niet, dan moet eerst een sanering worden uitgevoerd.

Dioxine-vetmenger Harles & Jentzsch, dat als de veroorzaker van het schandaal wordt gezien, verkeert al een paar weken in surcéance van betaling, maar draait tot op zekere hoogte wel gewoon door, zo heeft de curator meegedeeld. Het bedrijf mag zich echter niet meer bezighouden met het samenstellen van veevoervetten.

De kans dat alle schade van de affaire op het bedrijf kan worden verhaald lijkt nihil. Volgens de curator is Harles & Jentzsch verzekerd voor schades ter waarde van 27 miljoen euro, een fractie van de schadebedragen die door de georganiseerde landbouw zijn genoemd. Gezien de fraude waarvan het bedrijf wordt verdacht is het bovendien zeer onzeker of de verzekeraars willen instaan voor de claims.

Of registreer je om te kunnen reageren.