Home

Nieuws 200 x bekeken

2011 wordt het Jaar van de Vleermuizen

Arnhem - De Zoogdiervereniging heeft 2011 uitgeroepen tot het Jaar van de Vleermuizen.

Dat heeft de organisatie zondag bekendgemaakt. De vereniging hoopt met het initiatief aandacht vragen voor deze ,,mysterieuze, onbekende, maar zeer nuttige en beschermde diersoort’’.

Eerder zette de Zoogdiervereniging al het wild zwijn (2010) en de egel (2009) in het zonnetje. De eer die de vleermuizen ten deel valt, gaat gepaard met een grote publiekscampagne om de Nederlanders bewuster te maken van het nut en de charme van het vliegende, in Nederland in het wild levende zoogdier.

De organisatie heeft voor de vleermuizen gekozen omdat het volgens een zegsman niet goed gaat met het diertje in Nederland. De mens kan daar volgens de Zoogdiervereniging iets aan doen, bijvoorbeeld door gebouwen waar vleermuizen leven goed te beheren.

Dat kunnen woningen zijn, maar ook kerken en forten. Door renovaties, isolatie of sloop verdwijnen veel plekken waar vleermuizen kunnen huizen. Veel bewoners en eigenaren merken volgens de Zoogdiervereniging de aanwezigheid van vleermuizen niet eens op.

,,Maar onbekend maakt ook onbemind’’, zei een woordvoerder zondag. ,,Mensen weten niet dat ze met de verkeerde wijze van isoleren vleermuizen schade kunnen toebrengen en ze weten ook niet hoe belangrijk hun tuin kan zijn voor de vleermuizen. En dat is jammer, want vleermuizen verlevendigen de leefomgeving van de mens en hebben hun nut bewezen als natuurlijke insectenverdelgers.’’ Zo vangt een watervleermuis zo’n 3.000 muggen per nacht.

Alle Nederlandse vleermuizen zijn insecteneters. In Amerika worden in droge gebieden maatregelen genomen om de vleermuispopulatie in stand te houden, om insectenplagen te voorkomen.

Hoogtepunten van het ‘Jaar van de Vleermuizen’ worden een zoektocht naar kolonies in het voorjaar en de ‘Nacht van de Vleermuis’ aan het einde van de zomer.

Of registreer je om te kunnen reageren.