Home

Nieuws 303 x bekeken 4 reacties

Wanhopige boer verkoopt eigen geslachtsdelen

Lilongwe - Nu de regen begint te vallen in het Afrikaanse Malawi, doen arme boeren wanhopige pogingen om toch maar aan meststof en zaden te geraken.

Sommigen proberen zelfs hun eigen geslachtsdelen te verkopen.

De regering lanceerde in 2004 een subsidieprogramma voor kleine boeren die geen zaden en meststoffen kunnen kopen voor de normale marktprijs. Maar veel arme boeren vallen buiten die regeling.

Jolam Ganizani, een 21-jarige man uit het centrale district Ntchisi, zit in de cel omdat hij zijn moeder probeerde te verkopen om aan zaden en meststoffen te geraken. Volgens de politie had iemand uit Mozambique Ganizani geadviseerd zijn moeder als slavin te verkopen aan zakenmensen.

De 22-jarige Pilirani Lazarous sneed vorige maand zijn eigen geslachtsdelen af om er geld voor te kunnen vragen. Hij stond niet op de lijst van boeren die voor meststof in aanmerking kwamen, zegt hij van op zijn ziekenhuisbed in Lilongwe. Hij had gehoord dat er een lucratieve handel in geslachtsdelen bestond. "Jammer genoeg gaven de eerste mensen die ik benaderde, mij aan bij de politie. Ik werd meteen naar het ziekenhuis gebracht. Nu voel ik mij zo ellendig omdat ik de meststof niet kan kopen, ook al ben ik voor het leven verminkt."

Volle verstand

Volgens de politie zijn Ganizani en Lazarous bij hun volle verstand maar zijn veel mensen zeer wanhopig omdat ze geen landbouwsubsidie krijgen.

Eerder deze maand brak paniek uit in Lilongwe toen meststof werd geleverd en de mensen dachten dat er niet genoeg zou zijn voor iedereen. "De bewakers probeerden de massa onder controle te krijgen. Daarbij werd er geschoten en werden twee vrouwen per ongeluk geraakt", zegt de politie. De vrouwen werden met ernstige verwondingen in het ziekenhuis opgenomen.

Volgens cijfers van de Verenigde Naties leeft 60 procent van de 13 miljoen Malawiërs onder de armoedegrens.

Het ministerie van Landbouw in Malawi zegt dat veel boeren heel snel zaden en meststoffen kopen, waardoor de gesubsidieerde bevoorrading onder zware druk komt. Volgens het ministerie kregen dit jaar 1,6 miljoen gezinnen een subsidie.

Malawi kampte in 2005 met zware voedseltekorten. Vijf miljoen mensen leden toen honger. Drie jaar later begon het subsidieprogramma tot goede oogsten te leiden.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Zo zie je maar weer hoe belangrijk meststoffen zijn. Hier zijn we ze lichtzinnig aan het verbranden.

 • no-profile-image

  ab

  Het moet niet gekker, worden want dit is echt lullig.

 • no-profile-image

  Als we praten over ontwikkelingshulp en een mestoverschot, dan is het toch te zot voor woorden dat er geen mest geëxporteerd mag worden.Voor iedereen die roept dat er niet bezuinigd mag worden op ontwikkelingshulp ligt hier de kans. Maar ja, wie wil er nou mest aan de strijkstok hebben hangen? Geld wat aan de strijkstok achterblijft riekt beter.

 • no-profile-image

  Melkveehouder, er IS geen mestoverschot. Dat wordt ons aangepraat door foute berekeningswijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.