Home

Nieuws 168 x bekeken 2 reacties

Waarschuwing voor extreem weer in zuidoosten

De Bilt - Het KNMI waarschuwt zondagavond voor extreem weer in de provincies Limburg, Noord-Brabant en Gelderland. Tot laat op de avond krijgt de zuidoostelijke regio te maken met zware sneeuwbuien, aldus het KNMI zondag. Het waarschuwingsniveau is code oranje.

Eerder op de dag voorspelde het KNMI voor zware sneeuwval in het zuiden van Limburg. Daar zou tot middernacht mogelijk 10 tot 20 centimeter sneeuw vallen. Later breidde de weersdienst de waarschuwing uit naar Noord-Brabant en Gelderland.

In andere delen van het land komt er nog een laagje sneeuw bij van 1 tot 5 cm. ,,Het noorden van het land houdt het waarschijnlijk droog, maar heeft last van gladheid door bevriezing en sneeuwresten'', meldde het KNMI.

Nederland wordt al sinds vrijdag geconfronteerd met soms zeer zware en langdurige sneeuwval. De afgelopen nacht kwam er nog een flinke portie bij. ,,Zondagochtend was het sneeuwdek in de provincies Zeeland, Zuid-Holland en Utrecht aangegroeid tot 15 à 20 cm. Op een aantal plaatsen ligt hier inmiddels 20 tot circa 25 cm sneeuw'', weet het KNMI.

Vrijdag gaf het meteorologisch instituut ook een waarschuwing voor extreem weer. Die werd later opgeschaald tot een weeralarm, code rood.

Volgens het KNMI kan het ook de komende dagen regelmatig sneeuwen. Het risico van gladheid blijft onverminderd groot. Bovendien gaat het de komende dagen lokaal streng vriezen.

De temperaturen in Groot-Brittannië zijn gezakt tot ongeveer 20 graden onder nul. De sneeuwval is in dertig jaar niet zo zwaar geweest, aldus het Britse weerbureau.

De winterse omstandigheden zorgen ook in Oost-Europa voor veel overlast. In Hongarije en Tsjechië zijn temperaturen tot circa 20 graden onder nul gemeten. In het zuidwesten van Hongarije ligt 40 centimeter sneeuw.

In het zuiden van Italië vielen in de nacht van zaterdag op zondag zeker vijf doden door een brand in een boerderij. De brand ontstond door een vonk uit de open haard. Het gezin had die ’s nachts laten branden wegens de kou. De slachtoffers zijn een 44-jarige vrouw en haar vier kinderen, onder wie een driejarige tweeling. De 51-jarige vader overleefde de brand door uit het raam te springen.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    BLEEKER slaap natuurlijk, maar in zijn positie zou ik per direct ALLE JACHT SLUITEN!

  • no-profile-image

    Herkauwer, bleker moet de jacht niet verbieden , maar ze onmiddellijk,
    naar de oostervaardeplassen sturen om erger leed te voorkomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.