Home

Nieuws 183 x bekeken

Vleeskuikenhouders vaak de fout in met VKI-informatie

Vleeskuikenhouders maken te veel fouten met het invullen van het Voedselketeninformatie (VKI)-formulier en het op tijd indienen van dit formulier.

Die noodkreet uit de branche-organisatie van de pluimveeslachterijen, de Nepluvi. De organisatie doet een dringende oproep aan de vleeskuikenhouders om de informatie beter aan te leveren. VKI-formulieren zijn te downloaden op de website van het PVE. Ook via de slachterijen zijn de juiste, meest recente formulieren te verkrijgen.

“Het komt te vaak voor dat vleeskuikenhouders verkeerde verouderde formulieren gebruiken en bovendien onvolledig invullen. Het gaat dan bijvoorbeeld over gebruikte medicijnen en gehanteerde wachttijden”, aldus medewerker Peter Vesseur van de Nepluvi. Slachterijen hebben in die gevallen veel extra werk. Bij onvolledig of foutief ingevulde formulieren zijn slachterijen bovendien gerechtigd het koppel waar de informatie over gaat te weigeren. Vesseur: “Laat één ding duidelijk zijn, de slachterijen vinden het absoluut niet acceptabel als de wachttijden niet correct zijn gehanteerd. We zijn daar helder in, we kunnen het niet hebben dat er medicijnresiduen in het vlees zitten.”

Deze week kwam naar buiten dat de VWA een koppel van 40.000 vleeskuikens heeft afgekeurd, nadat onvolledige VKI-informatie was aangeleverd. Nader onderzoek toonde aan dat er medicijnresiduen in het vlees zaten.

Of registreer je om te kunnen reageren.