Home

Nieuws 428 x bekeken

Verschillende projecten voor welzijn in pijplijn

Den Haag – Vanaf volgende maand zal de Dierenbescherming ook andere varkensvleesprojecten gaan beoordelen en Beter Leven-sterren toekennen als ze aan de voorwaarden voldoen. Dat zegt Bert van den Berg van de Dierenbescherming.

”Een jaar geleden hebben Vion en Albert Heijn hun nek ver uitgestoken en we hebben ze ook de ruimte gegund. Zelf konden we ook niet alles tegelijk.”

Van den Berg reageert op een verwijt van de Duitse slachterij Westfleisch die meent dat de Dierenbescherming het bedrijf buitenspel zou zetten op dit vlak. Westfleisch stelt dat het ook aan de voorwaarden voor één Beter Leven-ster kan voldoen.

Van den Berg is bekend met de plannen en ideeën van Westfleisch. Volgens hem is er veel belangstelling van slachterijen voor één ster. Hij noemt Van Rooi Meat, dat bezig is een project op te zetten voor Jumbo-supermarkten, en de Keten Duurzaam Varkensvlees (voorheen Milieukeur de Hoeve). Ook Van Loon Vlees in Best zou bezig zijn met een project. En de Duitse slachterij Tönnies wil met het oog op de Nederlandse markt projecten opzetten met één Beter Leven-ster.

Al die projecten zullen wat Van den Berg betreft moeten voldoen aan de eisen: 1 vierkante meter per dier, niet meer castreren, afleidingsmateriaal in de vorm van stro. Voor de zeugen geldt groepshuisvesting, waarbij op termijn de voerligbox met uitloop niet meer wordt goedgekeurd.

Op dit moment hebben Vion met Good Farming Star en de Stichting Maatschappelijk Bewuster Varkensvlees (vlees geproduceerd in de Canadese zaagselbedstal, ofwel wroetstal) één ster van de Dierenbescherming.

Van den Berg meldt verder dat Europese dierenbeschermingsorganisaties de mogelijkheid voor een Europees gedragen sterrensys­teem voor het welzijn willen onderzoeken. Een eerste bijeenkomst over deze plannen wordt volgende maand gehouden.

Hoe één en ander vorm wordt gegeven is nog niet te zeggen. Een koppeling met Globalgap zou een optie kunnen zijn, aldus Van den Berg.

Of registreer je om te kunnen reageren.