Home

Nieuws 206 x bekeken

Verhagen wil eigen gebruik van biogas door boeren subsidiëren

Den Haag – Boeren die door henzelf opgewekt biogas gebruiken in het eigen bedrijf kunnen daarvoor in de toekomst subsidie krijgen. Dat zei minister Maxime Verhagen van Economische Zaken (ELI) maandagavond in een Kamerdebat over energie.

De subsidie vergt wel een wijziging van de subsidieregeling voor duurzame energie, de SDE-plus. Verhagen kondigde aan dat hij deze per 2012 wil invoeren.

D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven vroeg om een lagere energiebelasting voor burgers, die voor eigen gebruik energie opwekken bij een boer met een energievergister. Verhagen ontraadde deze motie, omdat het Rijk dan inkomsten misloopt.

De minister raadde ook een motie van de SGP af om opnieuw te gaan praten over de inpassing van een windmolenpark bij Urk. De gemeenten Urk en Dronten zouden hiervoor een alternatief hebben. Verhagen wil deze discussie niet opnieuw openbreken.

Veel fracties vroegen zich af waarom het kabinet geen SDE-subsidie wil uittrekken voor warmtekrachtkoppeling (WKK). Verhagen stelde opnieuw dat WKK vooral een vorm van energiebesparing is, waarbij vaak fossiele en geen duurzame energie wordt gebruikt.

Verhagen zei te verwachten dat vanaf 2012 duurzame warmte wordt opgenomen in de SDE-plus-regeling. ”Dat biedt ook mogelijkheden voor de glastuinbouw.” Die sector kan tevens profiteren van bestaande regelingen voor belastingaftrek en steun voor de kas als energiebron, aldus Verhagen.

De Kamer vreest verder dat er een gat ontstaat in subsidies voor duurzame energie, omdat de SDE pas in 2013 zou ingaan, en dat er subsidiegeld op de plank blijft liggen. Beide zaken werden door Verhagen ontkend.

Christel Labee

Of registreer je om te kunnen reageren.