Home

Nieuws 285 x bekeken 22 reacties

Van Vollenhoven slaat alarm om natuurbeleid

Den Haag - Pieter van Vollenhoven heeft vrijdag zijn zorgen geuit over het natuurbeleid van het kabinet van Mark Rutte ten aanzien van de ontwikkeling van een Ecologische Hoofdstructuur (EHS).

Dat deed hij tijdens een uitzending van EenVandaag. Van Vollenhoven is voorzitter van het Nationaal Groenfonds.

Volgens Van Vollenhoven mogen de bezuinigingen niet leiden tot het staken van natuurprojecten zoals de EHS. Volgens hem zou dit project zodra het economisch weer goed gaat, moeten worden voortgezet. "We zijn al bijna twintig jaar onderweg; als je die formule nu loslaat dat is dat echt kapitaalvernietiging'', zei Van Vollenhoven.

Ook uitte hij zijn twijfels over de cijfers die het kabinet naar buiten heeft gebracht. "Dan heb je het over het goochelen met getallen. De staatssecretaris zegt dat 90 procent van de plannen in die Ecologische Hoofdstructuur zijn gerealiseerd. Wij komen tot de conclusie dat er maar 50 tot 52 procent is gerealiseerd'', aldus Van Vollenhoven.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Men, moet nu een maal keuzes maken . Dan bedoelt men niet , Boer of natuur. Kapitaal van de boer of natuur .. Of Mens of dier. Maar hoeveel boeren, (mensen )offeren we op voor de natuur,
  Gezien de keuze van de Hoge heren, is de boer(mens) onder geschikt. aan de natuur. Doe een ander niet aan wat je zelf ook niet wil dat je geschied. ????

 • no-profile-image

  De EHS is niet de keus van de hoge heren Hamstra, maar het is wél de laatste mogelijkheid om alles wat door de steeds intensievere en nietsontziende boerenbedrijvigheid (ruilverkaveling, landinrichting, herinrichting etc.) volkomen versnipperd is geraakt, weer aaneen te breien tot een landschaps-, vegetatiekundig- en dierecologisch netwerk. Als jij dat onzin vindt, dan begrijp je absoluut niks van het meest wezenlijke van het leven: Niets kan zijn zonder het andere en Alles hangt met elkaar samen! Gelukkig begint het er door de biotechnologie naar uit te zien, dat we binnen afzienbare tijd toch één van de meest schadelijke schakels zulllen kunnen missen. De intensieve boer! Want voor kwalitatief werkelijk goede producten zal er altijd een markt zijn en blijven. En daar zullen natuur, landschap.plant, dier én mens alleen maar béter van worden! Dat wordt dus een Win-Win situatie!

 • no-profile-image

  j h Hoezen

  De Heer Van vollehoven kan wel zeggen dat stoppen van kopen natuurgrond kapitaalvernietiging is ,nu in Zwartemeer (drenthe) daar ligt het project meerstal van +300 ha en de heer munniksma van natuur beheer wil nu bufferzone van 220 ha en de loop van tijd wordt dat ook natuur .En hoeveel toeristen er komen van de bevolking nederland is niet hoog .
  Dat weegt niet tegen kosten op en wie moet dat allemaal betalen de belasting betaler van nederland

 • no-profile-image

  john

  Wordt Pieter niet een beetje seniel, hij praat toch voor zijn eigen hachje als voorzitter van het groenfonds, terwijl heel nederland weet dat die verbindingswegen voor dieren klink klare onzin is voor een landje als Nederland, je haalt er alleen maar besmettelijke ziekten mee op. Eindelijk een overheid die wat aan die geldverslindende onzin wat doet. Het is dan ook jammer dat zo'n man voorzitter is (geweest) van allerlei evaluatiecommissies.

 • no-profile-image

  De een zegt 90%, de ander 50 tot 52%. Hoe kan daar nu een misverstand over bestaan?

 • no-profile-image

  Gelukkig Kerstfeest Kritische Lezer. Zoals gewoonlijk breng jij weer iets zinnigs in de discussie naar voren. Volgens mijn info is circa 80% van de EHS gerealiseerd en kan een groot gedeelte van de resterende 20% worden ingevuld door simpele doch duurzaam-bindende beheerovereenkomsten met grondeigenaren. De opmerkingen van John kunnen of in de poubelle of gewoon doorgespoeld worden.En Hoezen uit Zwartemeer legt totaal verkeerde accenten. Voor een deugdelijk en duurzaam beheer van het Bargerveen is het Meerstalblok van wezenlijk belang. Beste Hoezen, U bent niet de persoon die zin of onzin daarvan kan bepalen en het doet er niet toe of nu 1% of 100 % van de belastingbetalers daarvan gebruik willen maken om tot zichzelf te komen in natuur zoals dat vroeger vanzelfsprekend was. Als jouw 'Hoezennorm' landelijk zou worden ingevoerd beste man, dan reed iedere Drent immers nog altoos over lemige zandwegen of verplaatste zich niet per stilstaande Sprinter maar per ossen- of ezelkar! Stop dus met dat gezeur over slechte afgeveende zandgrond en richt de blik welgemoed op de toekomst. Of kijk bij natuurlijke duisternis eens rond middernacht naar het westen en ziet wat de verbannen Westlandse glastuinders met jullie nacht geflikt hebben. En ga daar dan maar over zeuren.

 • no-profile-image

  Laat Pieter van V maar eens het goede voorbeeld geven, zichzelf geloofwaardig maken, de rest uit eigen zak betalen.Pieter gelukkig omdat de ehs doorgaat, de belastingbetaler gelukkig omdat zij minder wordt uitgeknepen en kabinet gelukkig omdat ze dan met echt belangrijke dingen kan bezig houden.

 • no-profile-image

  pieter en consorten hebben nooit genoeg
  over de EHS waren goede afspraken maar dat bleek niet genoeg
  neem Flakkee, Voorne, Zeeland, noem maar op, er kwam geen eind aan en nu krijgt men het deksel op de neus
  eigen schuld. nu laat Pieter zich ook nog eens voor het karretje spannen van een uiterst linkse Beatrix die volkomen onterecht denkt dat zij Nederland kan en mag regeren
  direct afschaffen die familie vererving, het slaat nergens op

 • no-profile-image

  Ik moet Herkauwer een compliment geven. Hij of zij weet donders goed waar het over gaat, waar ook in dit land. Mischien ken jij de heer de Vroome ook nog wel. Dat was de landschapsman bij alle ruilverkavelingen in drenthe. Maar Dwingelerveld wordt afgemaakt, Fochtelooerveen ook aan de friese kant en het Drents friese woud wordt ook afgerond en mogelijk dit jaar nog defintief aangewezen als natura 2000 gebied. Alleen de robuuste verbindingen tussen de gebieden zijn nu even van de baan. Jammer.

 • no-profile-image

  Beste Watersnip, ik ben niet bij alle ruilverkavelingen betrokken geweest, maar volg wel de ontwikkeling van Plan Goudpelvier van meet af aan. Bargerveen begint al aardig zijn vorm te krijgen, maar wel erg jammer dat de duitsers er een windpark klem tegenaan hebben gebouwd. Kwestie van walgelijk nabuurschap! Het Mantingerveld begint erg mooi te worden, vooral ook met de doorbraak naar het dal van de Marsstroom en de Mepper Hooilanden. Dwingelderveld is goeddeels klaar en het Fochtelooerveen is tussen Ravenswoud en Weper flink uitgebreid en vernat. Bij Hoogersmilde is men ook bezig met uitbreiding van het Kolonieveld, maar vorig jaar heeft LNV daar een geitenhouderij met 2 vestigingen geruimd. Zogenaamd op Q-koortsverdenking, maar ik weet wel zeker dat het erom ging die boer daar weg te pesten. Want zo onfatsoenlijk gaat de overheid nou eenmaal al sinds jaar en dag met boer en burger om! Ik denk dat Arie Noordam de EHS verward met de Robuuste Verbindingszones en andere natuurontwikkelingprojecten. Ik ben mordicus tegen het overal maar inscharen van buitenlands vee omdat dit veelal de totale verrabbezakking van de vegetatie tot gevolg heeft. Buitendijkse schorren, gorzen, slikken en platen zouden begraasd moeten worden door herders met kudden schapen. Met hetzelfde gemak waarmee SBB en NM overal Tamme Kastanjes, Amerikaans eiken en tal van andere bomen en heesters hebben uitgeroed omdat het exoten zouden zijn (de Tamme Kastanje is bijna 2000 jaar geleden door de Romeinen ingevoerd!), heeft men overal kudden Schotse koeien en Poolse paarden neergeplempt. Volstrekt achterlijk!

 • no-profile-image

  Pieter v. Vollehoven heeft gemakkelijk praten. Hij kan er dure pleziertjes op na houden, vaak op kosten van de gemeenschap. Dat er in Nederland nog veel meer natuur bij moet gaat ten kosten van goede landbouwgrond. De prijs van de landbouwgrond wordt hierdoor zo hoog op gejagen dat dit voor geen boer of tuinder meer betaald kan worden! Als je weet wat die verwende Nederlanders aanhalen, door veel voedsel voor de monden van veel arme mensen op de wereld, goedkoop wegkopen, en de nederlandse boeren veel teweinig betaalt voor het hier geproduceerde voedsel. En dan hieraan ook nog zulke hoge eisen te stellen aan de Nederlandse boer dat het helemaal niet meer uit kan.
  En dan ook nog van de goede landbouwgrond natuur maken, is mensonterenend. Het is hoog boven je stand leven in Nederland en de hardwerkende mens uitbuiten! Wanneer houdt dit op?

 • no-profile-image

  Als de grondprijzen instorten Dierenvriend, dan houdt dit op. Dan is er voor de hoge heren niets meer te halen. Sterker nog, dan zal het hele land op een houtje bijten.

 • no-profile-image

  Kritische lezer, tijd dus om tropisch hardhouten tandenstokers in te gaan kopen!

 • no-profile-image

  Als daadwerkelijk pas 50 - 52 % gerealiseerd is, wordt het zeker tijd om stoppen met verdere aanleg EHS, wordt volledig onbetaalbaar en er blijft geen fatsoenlijke landbouwgrond meer over.

 • no-profile-image

  Toon

  Zeer goed dat er weer wat oppositie wordt gevoerd tegen het huidige natuurbeleid van de VVD, PVV en CDA. Pieter van Vollenhoven spreekt vanuit het algemeen belang. Dat zouden meer mensen moeten doen.

  Natuurbelang is een duurzaam belang wat iedere Nederlander raakt.
  Veel mensen zijn vergeten dat voor de landbouw sector ca. 50 jaar geleden het Nederlandse landschap door grootschalige ruilverkaveling grotendeels is verwoest, natuurgronden (oude heide gebieden etc) zijn omgezet in zielloze akkers.

  Prima dat er weer een beetje landbouwgrond wordt omgevormd tot natuurgrond. De landeigenaren krijgen hiervoor een prijs die zij anders nooit handen gekregen.

 • no-profile-image

  Zo is het Toon. Ons ééns zo gevarieerde landschap werd, voor en door de nooit tevreden boeren, één fantasieloze eenheidsworst: van Waddenzee tot Retranchement, Achelse Kluis en Drielandenpunt! En dat alles op kosten van de burgermensen die in dit land wonen en er moeten leven: de belastingbetalers! Bovendien: 80% van de EHS is al gerealiseerd en bestaat vooral uit terreinen die al jarenlang veiliggesteld zijn als natuurreservaat! Wat nodig is zijn nog de verbindingen tussen die terreinen en dat hoeft feitelijk nauwelijks landbouwgrond te kosten. Je moest eens weten hoe dat oeverloos stomme gemeier van die hufters mij vaak de strot uithangt! Ouwehoeren, dat kunnen ze,maar nadenken is er zelden bij!

 • no-profile-image

  Volgens mij zijn de Natuurbeschermers maar wat blij met deze uitspraken. Zeker nu ze gedaan zijn door dhr. Van Volenhove wegen ze veel zwaarder, dan wanneer dhr. Winsemius ze had uitgesproken. Voor mij blijft één ding rechtop staan >Nederland heeft geen NATUUR< alleen aangelegde natuur en er is op dit moment geen geld om dit te onderhouden laat staan om het uit te breiden. Voor mij is nog steeds de vraag "Hoe komt het wild van de Flevo polder in de Veluwe of visa versa?" Hoe we de zones ook aanleggen er zal een breed water gapasseerd moeten worden of komen hier wandel bruggen of stoplichten in de bestaande verkeersaders?. Ecoducten, hoe mooi ook zijn volgens insiders nagenoeg onneembare hindernissen voor Rood wild.

 • no-profile-image

  Toon en Herkauwer zijn het met elkaar eens en als producent ben ik het ook eens met hun stelling
  hoe meer grond onttrokken aan voedselproductie, hoe groter de tekorten en hoe hoger de prijzen,
  als nuchter nadenkend mens denk ik toch wat genuanceerder en zie ik in noordwest Europa toch liever vruchtbare productie grond zodat iedereen betaalbaar voedsel binnen handbereik heeft,
  Pieter heeft geld zat en Toon en Herkauwer leven ook niet van de voedselbank denk ik zomaar

 • no-profile-image

  Toon en Herkauwer zijn het met elkaar eens en als producent ben ik het ook eens met hun stelling
  hoe meer grond onttrokken aan voedselproductie, hoe groter de tekorten en hoe hoger de prijzen,
  als nuchter nadenkend mens denk ik toch wat genuanceerder en zie ik in noordwest Europa toch liever vruchtbare productie grond zodat iedereen betaalbaar voedsel binnen handbereik heeft,
  Pieter heeft geld zat en Toon en Herkauwer leven ook niet van de voedselbank denk ik zomaar

 • no-profile-image

  Han, er is in Nederland wel degelijk échte natuur, zoals de waddenzee, de hoogvenen, de nog niet geabnormaliseerde laaglandbeken en nog een paar snippers in het Zeelandse estuariëngebied.Maar je hebt gelijk dat de overgrote meerderheid van de natuurgebieden ontstaan is door menselijk handelen. De economische waarde van de Nederlandse natuur is echter niet in honderden miljarden euro's te becijferen. Enkel en alleen al door het welbevinden van de werkende burgers, die buiten werktijd in de natuur tot zichzelf komen en daardoor goed en productief in hun degelijkse werkzaamheden functioneren. En daarnaast is er de jaarlijke honderdenmiljoenenopbrengst uit toerisme. Denk aan de massa's buitenlanders die ons land bezoeken juist vanweg de unieke natuur en landschapsgebieden zoals Waddeneilanden, Duinen, Veenweidegebieden, Laagveenmoerassen, Deltawateren et cetera. Het getuigt van een verbijsterend nihilistisch denken om daaraan voorbij te gaan en de natuur te zien als een onnute kostenpost! Ik heb al vaak gezegd en herhaal het nog eens: het verrabbezakken van natuurgebieden door kudden grote grazers heeft met natuurbehoud en - beheer niks van doen. Dat is idiotenwerk en dient te stoppen! De dieren van OVP worden geacht straks het Veluwemeer zwemmend over te steken en dan via corridors en wildviaducten naar de Veluwe te gaan. Dat kan nooit gaan lukken, want het Veluwemeer heeft een zeer ondiepe oeverzone van meer dan een halve kilometer tot de vaargeul. Het is onmogelijk om de dieren zodanig te geleiden dat zij precies bij de corridors aan land zullen gaan. Daartoe zou er dan aan de landzijde langs de hele oeverlijn een raster moeten komen. Van Harderwijk tot Elburg! Dat is niet uitvoerbaar! Zulk gekkenwerk heeft het hele draagvlak voor natuurbeheer in dit land verziekt. Daarom moet dat onmiddellijk stoppen!

 • no-profile-image

  Arie, met dat oeverloze gemeier bedoelde ik politici. En ik gaf aan dat de 20% van de nog ontbrekende EHS vooral smalle verbiningen zijn, zoals moerasstroken, sloten met natuurlijke oevers, plantenrijke bermen, heggen, houtwallen en dat soort landschappelijke zaken. Dat zijn nauwelijks landbouwgronden, maar ze vormen dikwijls wel de perceelscheidingen daarvan. Het een hoeft het andere dus niet te bijten

 • no-profile-image

  Arie, met dat 'oeverloze gemeier' bedoelde ik dus politici. De nog niet gerealiseerde 20% van de EHS bestaat vooral uit verbindingen zoals moerasstroken, sloten met natuurlijke oevers, ruige akker- en weideranden, bloemrijke weg- en dijkbermen, heggen, houtwallen etc. Dat zijn nauwelijks agrarische productiegronden en er kan worden volstaan met het toekennen van beheervergoedingen per ha. Dat hoeft de kop niet te kosten.

Laad alle reacties (18)

Of registreer je om te kunnen reageren.