Home

Nieuws 215 x bekeken

VWA richt onderzoek voorlopig op twee bedrijven

Den Haag - De Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) richt zich in het onderzoek naar brucellose voorlopig op de twee bedrijven die runderen hebben geïmporteerd van een Belgisch bedrijf waar de ziekte is vastgesteld.

In tegenstelling tot de berichtgeving van de FAVV, die meldde dat het om vleesstieren zou gaan, meldt de VWA dat het gaat om twee vrouwelijke dieren. ”Beide dieren hebben niet gekalfd. Daarom richten we het onderzoek voorlopig alleen op deze twee bedrijven”, aldus de VWA. Bij alle dieren op de twee bedrijven die ouder zijn dan 12 maanden wordt bloedonderzoek gedaan. ”De uitslagen hiervan zijn over twee weken bekend. Afhankelijk van die resultaten zullen we verder stappen zetten, eventueel naar andere bedrijven”, aldus de woordvoerder.

Nederland is sinds 1999 officieel vrij van brucellose. Om deze vrije status te behouden zijn veehouders verplicht om bij een verwerpende koe bloedonderzoek te doen. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD).  ”Jaarlijks krijgen we in het kader van dit onderzoek ongeveer 12.000 bloedmonsters binnen”, legt dierenarts Petra Kock van de GD uit. Sinds 1999 zijn uit dit onderzoek geen besmettingen met brucellose vastgesteld.

Het onderzoek naar brucellose bij een verwerping is verplicht en wordt betaald door de overheid. ”Vaak worden de bloedmonsters op verzoek van de veehouder of de dierenarts ook op andere mogelijke oorzaken van abortus onderzocht”, zegt Kock.

Of registreer je om te kunnen reageren.